Dupa noua luni de asteptare plina de emotie si temeri, minunea s-a infaptuit: iti tii in brate bebelusul, iti dau lacrimile de fericire - dar, in acelasi timp, te simti complet epuizata, ai unele dureri si incepi sa te intrebi cand vei putea purta din nou blugi si topuri stramte. Iata la ce ar trebui sa te astepti in primele saptamani de dupa nastere - este bine sa stii ca vor aparea schimbari de ordin fizic, dar si emotional.
Schimbari fizice
- Hipersensibilitate a sanilor - ca urmare a secretiei de lapte matern, sanii vor deveni mai sensibili, iar mameloanele ar putea fi dureroase la atingere.
- Constipatie - de obicei, vei avea nevoie la toaleta cam la trei-patru zile dupa nastere, si, in unele cazuri, eliminarea resturilor alimentare poate fi dureroasa, daca s-au format hemoroizi.
- Daca ti s-a facut episiotomie, este posibil sa ai dureri cand stai jos sau cand mergi, pana la cicatrizarea acesteia.
- Hemoroizi. Acestia apar fie in timpul sarcinii, fie in momentul nasterii naturale, ca urmare a efortului de expulzare.
- Frisoane - ca urmare a modificarilor hormonale si a presiunii sangvine, este posibil ca in primele zile dupa nastere sa ai "bufeuri" de caldura, urmate de senzatii de frig. Situatia se va reglementa de la sine dupa cel mult o saptamana.
- Incontinenta urinara. Nu te speria daca vei observa acest lucru, este o consecinta a contractiilor musculare din timpul nasterii. Cu cat durata travaliului a fost mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea aparitiei incontinentei urinare. - Asa numitele "dureri de dupa nastere" - in momentul expulziei copilului, tesutul vaginal este puternic dilatat prin intermediul hormonilor produsi in acele momente, si este nevoie de timp pentru a reveni la dimensiunile initiale - iar pentru aceasta revenire se ia in considerare un timp mediu de 9 luni. Chiar si dupa un an insa, nu toate femeile se simt ca inainte. Micile fisuri cicatrizate, care se gasesc la intrarea in vagin si in interiorul acestuia, produc dureri in timpul actului sexual.
- Greutatea. In decursul celor noua luni de sarcina, ai acumulat cateva kilograme in plus, iar revenirea la silueta initiala este o problema de timp, rabdare, predispozitie genetica si stil de de viata.
Schimbari de ordin emotional
- Deprimarea. Se caracterizeaza prin sentimente de tristete, instabilitate nervoasa, episoade de plans si oboseala, simptome explicate de experienta nasterii - epuizanta atat din punct de vedere fizic, dar si psihic. Aproximativ 80 la suta dintre femeile aflate la prima nastere se confrunta cu aceasta problema.
- Depresia post natala. Apare in primul an de viata al copilului, iar principalele simptome sunt: oboseala pronuntata, senzatii acute de tristete si descurajar, insomnie, tulburari ale apetitului, neliniste si temeri nejustificate.
- De asemenea, pot aparea unele schimbari si in ceea ce priveste relatiile sexuale, in sensul ca libido-ul tau poate sa fie mai scazut decat cel al partenerului, mai ales in primele saptamani dupa nastere. Cu alte cuvinte, el si-ar dori o noapte romantica, in timp ce tu nu visezi decat la cateva ore de somn profund...
Procesul de vindecare
Nu este cazul sa ai asteptari prea mari de la tine insati. Tine cont de faptul ca organismului tau i-au fost necesare noua luni pentru a se pregati in vederea nasterii - asa incat, rezonabil vorbind, nu te poti astepta sa-ti revii la normal imediat. Mai ales daca ai nascut prin cezariana, recuperarea este una de durata (aproximativ un an).
In aceasta perioada, ai grija sa te hidratezi corespunzator - bea intre opt si zece pahare de apa zilnic, evita sa urci scarile si, in general, eforturile fizice mari. De asemenea, ar fi de preferat sa nu conduci pana cand nu te asiguri ca te-ai vindecat pe deplin, astfel incat sa poti face miscari bruste fara ca acest lucru sa-ti pericliteze starea de sanatate.
Cateva recomandari utile
- Nu folosi laxative, supozitoare sau clisme pentru a-ti regla tranzitul intestinal, decat daca ai aprobarea medicului. Consuma cat mai multe lichide, fructe si legume bogate in fibre.
- In ceea ce priveste delicatul subiect al relatiilor intime - ei bine, corpul tau are nevoie de o perioada de refacere. Majoritatea medicilor recomanda o pauza de aproximativ patru-sase saptamani pana la reluarea vietii sexuale, pentru a se elimina riscul infectiilor sau al sangerarilor. La inceput, este posibil sa constati ca vaginul tau nu se mai lubrifiaza atat de bine, si poti recurge la un lubrifiant pe baza de apa. Daca resimti dureri, nu ezita sa-i spui partenerului tau. Nu uita ca si el este destul de agitat acum, nu stie exact cum sa se poarte cu tine astfel incat sa nu-ti faca vreun rau dar, in acelasi timp, sa-ti arate ca te iubeste. Comunicarea intre voi este esentiala.
- Practica exercitiile Kegel - te vor ajuta sa-ti tonifici musculatura pelviana.
- Cand bebelusul doarme, "fura" si tu cateva ore de somn.
- Incearca sa nu-ti neglijezi partenerul; fa-ti timp pentru el macar o ora zilnic, interval in care discutati asa cum obisuiati sa o faceti inainte de aparitia bebelusului.
- Nu exista "Mama Eroina" si nici "Femeia Minune". Cu alte cuvinte, nu pretinde si, cu atat mai putin, nu incerca sa le faci singura pe toate. Cere ajutorul rudelor si prietenilor.
Cand ar trebui sa ceri ajutorul medicului?
- Ai febra (38 de grade Celsius sau mai mare), in primele doua saptamani dupa nastere.
- Cicatricea ramasa in urma episiotomiei sau operatiei de cezariana se inroseste, devine dureroasa sau supureaza.
- Te dor picioarele sau acestea au devenit hipersensibile.
- Secretia vaginala are un miros neplacut.
- Resimti dureri la urinare sau urinezi prea des.
- Ai senzatii de greata si stari de voma.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
18.06.2011 11:59
am si eu o intrebare
am un baiat de 9 luni,si in toata perioada asta l-am alaptat la san,si acum suge,dar nu mi-a venit ciclu nici macar o data.poti sa ramai insarcinata in perioada asta?vreau si eu un raspuns.adresa mea de e-mail este diamante.lei@yahoo.com
04.07.2010 22:43
nelamurita
am si eu o intrebare: acum 3 saptamani am nascut normal un baietel si acum ma doare ingrozitor in partea stanga jos, langa osul bazinului, si secretia mea e galbena(seamana cu puroiul) si miroase urat. e normal asa ceva sau trebuie sa ma duc la doctor???
12.06.2010 23:49
mergi la medic
"pt greata si insomnii"
Mergi imediat la medic. Frisoanele pot sa fie de la o infectie a sanului si sunt insotite de febra. Dar poate sa fie si o infectie bacteriana mai grava.
29.04.2010 10:13
greata si insomnii
CE AR TREBUI SA FAC DACA AM GRETURI,DORM PUTIN SI AM FRISOANE DUPA O NASTERE NORMALA
10.04.2009 21:36
refacerea dupa nastere
este un subiect interesant pt proaspetele mamici.
09.01.2009 15:45
a 2-a cezariana
Sunt insarcinata in 18 saptamani, mai am un baietel de aproape 5 ani nascut prin cezariana. Acum trebuie sa nasc tot prin cezariana si mi-e cam frica, dupa prima cezariana am cam avut dureri mari de cap, ameteli si m-am simtit cam rau. Se pare ca acum o sa avem fetita si dupa cum stiu fetele vor sa iasa mai repede decat baietii(pe la 38 saptamani). Deja mi-e groaza de nastere.
12.10.2008 00:43
Imi oferiti un sfat?
Sunt proaspat tatic, as dorii sa va intreb pe voi cele care sunteti mame, daca este normal ca sotia mea chiar si dupa 3 saptamani de la nastere sa aiba dureri. Si aici nu vorbesc de dureri minuscule ci din acelea care te fac sa te trezesti plangand, nu ma asculta nu o pot convinge sa mearga la un ginecolog, imi este teama sa nu fie ceva grav, voi cunoasteti acest caz, ati mai auzit? Va multumesc anticipat, cu respect...
21.04.2008 15:12
Dupa cezariana
Eu m-am refacut imediat dupa cezariana l-am tinut pe bebe imediat in brate si l-am nascut la 4,700! GREUUU!!! si am facut si efort acasa treaba curatenie spalat mancare cu el in brate mereu. Oricum ma simt superrr dupa cezariana! VIITOARE MAMICI OPTATI PENTRU CEZARIANA NU O SA VA PARA RAU!!! SUCCES! VA PUP
17.02.2008 19:45
Sarcina
Vreau sa aflu mai multe.
19.04.2007 19:51
HOMEOPATIE
MA POT ADRESA VREUNUI MEDIC HOMEOPAT REFERITOR LA KG IN PLUS O VINA O AU DEREGLARILE HORMONALE POT FACE CEVA INCA ALAPTEZ SI NU STIU CAND VOI PUTEA SLABI DACA MA PUTETI AJUTA VA ROG SA O FACETI
02.04.2007 22:08
2 nasteri 20 kg in plus
am 2 fetite 9si respectiv1.3luni sunt fericita le iubesc imi iubesc sotul ma consider o fericita cu kg mai greu dar nu ma las usor am incercat tot felul de diete dar ko voi incerca cu masaj
22.05.2006 20:22
e firesc
Am trecut prin aceasta experienta.Am nascut normal si daca dupa cele 15 min petrecute efectiv pe masa de nastere am simtit o fericire imensa si o bucurie extraordinara.Insa de a doua zi a inceput calvarul...Plangeam din senin si aveam sentimentul ca numai baietelul meu plange ( in spitalul din localitatea noastra mamele stau la un etaj inferior celui in care stau bebelusii).Trei ore stateam despartita de el si auzeam cum ei plangeam si credeam ca nu mai el plange.Apoi a urmat venirea acasa si frica ca nu stiu sa fiu o mama buna pentru micutul meu.Nu stiam sa-i pun pampersul, era atat de mic...Apoi emotia primei baite...Apoi vizitele care nu se mai terminau si aveam teama ca vin cu microbi sau gripa si mi se imbolnaveste bebelusul...Recunosc ca in perioada de lauzie am fost foarte cretina...Mi-am disperat sotul si medicul de familie al copilului...Dar a trecut si sunt o mamica fericita a unui baietel de 2 ani si 7 luni sanatos, frumos si destept.
16.05.2006 13:24
si eu sunt la fel
si eu sunt la fel,credeam ca numai mie mi se imtampla,am luat in sarcina 16 kg si le-am dat jos intr-o luna,sunt f slaba 40kg,alaptatul oare ne slabesc?
15.05.2006 16:38
"greu la deal cu boii mici"
Sunt o mamica foarte tanara,cam nestiutoare si,recunosc,fricoasa...Dar,mai bine,ascultati-mi povestea:In urma cu 7 luni am nascut,prin cezariana,un baietel dragalas.Pot sa afirm cu tristete faptul ca,si acum,dupa atata timp de la operatie,organismul meu intampina greutati in programul de refacere a acestuia.Nu inteleg de ce unele femei s-au refecut atat de repede dupa operatia cezariana?!Eu ma simt mereu epuizata si,cand vremea este nefavorabila,simt intepaturi in partea stanga a operatiei.Dupa nastere,nu am ramas nici macar cu un kilogram in plus dar,am ramas cu un pic de burtica.In afara de parerea medicilor,doresc sa aflu parerea mai multor femei la intrebarile:-Faptul ca ma simt epuizata,are legatura cu operatia sau cu faptul ca alaptez?/Exista unele dintre dumneavoastra care trec prin aceleasi simptome ca si mine?/Imi doresc sa scap de "burtica"...dupa 7 luni de la operatie,ma pot apuca serios de abdomene si fitness?- In speranta ca voi primi un raspuns de la voi va urez,dragi mamici si mamici in devenire,o experienta cat mai placuta in urma nasterii si sa va bucurati(ca si mine)de micutii vostrii...
21.02.2006 11:03
dupa a doua cezariana
Am doi baietii frumosii,ambii nascuti prin cezariana.Primul are aproepa 8 ani,iar cel mic are 6 luni.Dupa a doua cezariana m-am refacut ceva mai greu,dar acum pot spune ca nu mai am nici un fel de problema.Mai am doar un kg in plus,fac fata destul de bine efortului si astept sa reincep serviciul
20.02.2006 12:09
dupa cezariana
Buna, eu am nascut acum 5 luni o fetita draguta prin cezariana.Consider ca m-am refacut 90% dupa primele 3 luni de ;a nastere;mai exact, am reist sa am acelasi stil de viata, sa fac orice gen de efort(chiar si fitness)dar singurul lucru la care mai astept sa se produca schimbari este in domeniul greutatii, pentru ca ma ramas cu vreo 5 kg de care apropae ca nu pot scapa.In rest nu am avut nici un fel de probleme,nu am avut hmoroizi, nu am avut probelme cu operatia, si nimic din cele spuse mai sus . Le doresc tuturor femeilor care doresc sa fie mame sai treaca printr-o experienta cat mai placuta in urma nasterii.