Alimentatie
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Alimentatie > Regimurile alimentare in bolile cardio-vasculare si hipertensiunea arteriala
Regimurile alimentare in bolile cardio-vasculare si hipertensiunea arteriala
In aceste afectiuni, regimul alimentar va fi sarac in sare (hiposodat), cu proteine limitate la 60-80 g/zi si cu continut redus de glucide (fainoase, dulciuri) si grasimi, mai ales cele de origine animala.
Se vor prefera mesele cu volum redus, dar mai dese si se vor evita alimentele greu digerabile, ca si cele care au fost supuse unei pregatiri prea laborioase.
Intrucat regimul hiposodat (1,5-3 g/zi) este greu de suportat, se va evita monotonia alimentatiei, prezentandu-se o gama cat mai bogata de preparate, asezonate din plin cu condimentele permise, pentru a evita sau masca lipsa sarii. Sunt permise urmatoarele alimente:
Sunt interzise urmatoarele alimente:
Nu se vor consuma lichide in timpul mesei si nu se vor bea bauturi prea reci. Masa de seara se va servi cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare. Informatiile au fost preluate din cartea "Dietoterapie. Practica. 800 de retete culinare", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002, www.all.ro Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
11.12.2011 17:40
bunicii mei ...
Bunicii mei consumau zilnic usturoi.Au fost sanatosi la peste 75 de ani.Iar acum sa nu mai credem in sfaturile lor???
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |