Estetica dentara
Remodelarea dintilor
Cine nu vrea sa aiba dinti frumosi, egali si perfect curati? Ei bine, daca natura nu te-a inzestrat cu aceste calitati (sau nu cu toate), afla ca stomatologul tau te poate ajuta. Estetica dentara este o ramura noua a medicinei si poate (re)da oricui un zambet superb!
Remodelarea dintilor sau reconturarea acestora poarta numele de odontoplastie, fiind un procedeu ce consta in slefuirea unor zone din smaltul dintilor pentru a li se modifica lungimea, forma sau aspectul exterior. Aceasta metoda este folosita frecvent pentru a imbunatati look-ul unei persoane - oferind armonie sau echilibru zambetului. Reconturarea dintilor se numara printre cele mai simple si eficiente tratamente din acest domeniu. Procedura este rapida si nedureroasa, iar rezultatele pot fi vazute imediat.
Cine trebuie sa ia in considerare aceasta metoda? Remodelarea dentara este extrem de utila in ceea ce priveste corectarea micilor imperfectiuni, ca de exemplu:1. repararea sparturilor de dimensiuni reduse; 2. netezirea denivelarilor sau a portiunilor gaurite din smalt; 3. ajustarea formei neregulate pe care o pot avea unii dinti, ca urmare a cresterii gresite; 4. ajustarea lungimii caninilor.
Remodelarea nu este recomandata in cazurile cu probleme dentare serioase - cum ar fi sparturile de mari dimensiuni, fracturile sau imperfectiunile majore. Adesea, aceasta procedura se foloseste in combinatie cu tratamente mai dificile, fatetari, reconstruiri coronare, pentru a asigura rezultate optime. Daca iei in calcul posibilitatea de a-ti remodela dantura, vorbeste intai cu medicul stomatolog si afla daca este o procedura adecvata.
Care sunt pasii ce trebuie urmati in reconturarea dintilor?
Examenul initial Pentru a determina daca esti un candidat potrivit pentru remodelare dentara, stomatologul va trebui sa iti faca in prima faza o radiografie dentara, care ii va da informatii despre marimea si localizarea pulpei dintelui (zona in care se afla nervii si vasele de sange). Daca stratul de smalt al dintelui este prea subtire sau daca pulpa se afla prea aproape de suprafata dintelui, este posibil ca remodelarea sa nu fie posibila - si trebuie luate in calcul alte proceduri.
Procedura propriu-zisa Odata hotarata interventia, dentistul va modela dintii prin slefuiri selective, pentru a crea echilibrul sau proportiile dorite, dupa care se vor adauga geluri fluorurate. Remodelarea nefiind o problema care sa implica pulpa dentara, anestezia nu este in principiu necesara, decat in situatia unei hipersensibilitati.
Perioada "de dupa" In general, o simpla reconturare, fara a fi urmata de proceduri mai dificile, nu necesita o perioada de supraveghere post-tratament. Se recomanda totusi cateva sedinte de fluorizare pentru pastrarea sanatatii dintelui respectiv.
Care sunt riscurile asociate remodelarii dentare? Deoarece smaltul nu poate fi inlocuit, supunerea la o astfel de procedura trebuie gandita in profunzime si pe termen lung. Singurul risc pe care ea il implica este subtierea smaltului - un lucru care nu este recomandat decat in cazuri de necesitate evidenta. Daca smaltul dintelui remodelat devine prea subtire sau expune stratul de dentina (aflat imediat sub smalt), poate aparea sensibilitatea la rece, cald, dulce si acru.
Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
15.05.2011 16:44
remodelarea dintiilor
am 19 ani si am un dinte din fata ceobit....ce se poate face si cat m-ar costa.va multumesc
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |