Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Afectiuni gingivale
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Afectiuni gingivale > Riscurile afectiunilor gingivale

Riscurile afectiunilor gingivale

Bolile gingivale nu afecteaza doar dintii si gingiile. Pot provoca boli mult mai grave. "Ochii sunt oglinda sufletului", spuneau batranii. Asemenea, se pare ca si gura este un fel de "oglinda" a tot ce se intampla in corpul tau.

Stomatologie

Citeste in site despre cum sa previi degradarea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa ai dinti perfecti ca ai starurilor
Cine nu viseaza sa aiba dintii perfecti, precum cei ai starurilor?
Cum reuseste gura sa arate si chiar sa influnteze sanatatea corporala? “In primul rand, starea dintilor, a limbii, si a buzelor afecteaza modul in care vorbim, cum mancam, ce mancam, cum sarutam, si cum ne traim viata de zi cu zi.”, declara William Mass, directorul a diviziunii CDC de la Oral Health.

Exista copii la scoala, chiar in momentul acesta, care nu se pot concentra la ce spune profesorul pentru ca au o masea care-I deranjeaza. Poate ca cineva care lucreaza , nu o face atat de bine pe cat ar putea, din acelasi motiv.”, spune Mass.

Sally Cram, purtatoarea de cuvant de la American Dental Association (ADA) este de aceeasi parere: “Trebuie sa ne gandim la gura ca la o parte a corpului nostru, si ca orice aliment consumam ne poate afecta sanatatea generala a corpului.”

Bolile gingivale nu afecteaza numai dintii si gingiile. Pot conduce la boli grave, sau le poate inrautati.


Ce se intampla in cavitatea bucala: Afectiunile gingivale

Multi oameni isi fac griji pentru carii, dar paradontopatia poate constitui o mare problema pentru cei cu o igiena orala precara.
Afectiunile gingivale reprezinta infectiile tesuturilor ce sprijina dintii. Cand placa se dezvolta, bacteriile irita gingiile si cauzeaza inflamarea acestora. La inceput, aceasta afectiune se numeste Gingivita si afecteaza doar gingiile. Intr-o faza mai avansata, boala se numeste Periodontoza. Bacteriile patrund in linia gingiilor, atacand tesutul si osul din jurul dintelui. Aceasta poate duce la pierderea dintelui.
Simptomele pot fi atat de slabe incat unele personae nu realizeaza ca sufera de aceste afectiuni.
Conform ADA, simptomele pot fi:

  • Gingii care sangereaza usor;
  • Gingii rosii, umflate, si sensibile;
  • Gust si respiratie urat mirositoare, persistente;
  • Orice schimbare a modului in care stau dintii in timpul unei muscaturi.

Exceptand igiena orala precara, exista mai multi factori care favorizeaza aparitia paradontopatiei:

  • Fumatul;
  • Genetica;
  • Stresul;
  • Medicatia, ca de exemplu anticonceptionalele orale (pilulele) si steroizii (pe care ii folosesc bolnavii de astm);
  • Alimentatie proasta;
  • Boli care afecteaza mai multe organe, ca de exemplu diabetul;
  • Graviditatea si pubertatea;
  • Scrasnitul si clantanitul dintilor;
  • Dintii strambi;
  • Pilirile nereusite.

Controalele profesionale si regulate ale cavitatii bucale pot detecta, prevenii si trata afectiunile gingivale si celelate tulburari pricinuite de acestea.

Prevenirea paradontopatiei poate avea mai multe beneficii in afara de mentinerea unor gingii si dinti sanatosi.

La bolile gingivale, bacteriile patrund in tesutul din jurul dintelui. Spatiu rezultat devine o nisa unde bacteriile paradontopatiei se pot inmulti. Gingiile devin inflamate si sangereaza in incercarea de a lupta cu infectia. Cu cat spatiul dintre dinti si gingii, si umflaturile sunt mai mari, cu atat este mai usor pentru bacteriile paradontopatiei sa intre in fluxul sangvin, si sa cauzeze inflamarea arterelor.
Arterele inflamate si  cheagurile de sange sunt semnele bolilor de inima.

American Academy of Periodontology declara ca persoanele cu afectiuni gingivale sunt mult mai expuse bolilor de inima, fata de cei fara aceste afectiuni.
In acelasi timp, medicamentele sunt menita sa controleze presiunea sangelui, sa reguleze bataile inimii, si sa reduca nivelul colesterolului, dar pot mari si umfla gingiile, dupa cum declara American Dental Hygienists' Association (ADHA).
Daca acest lucru se intampla, pacientii colabora cu dentistul la tratarea si reducerea umflarii gingiilor, si apoi cu doctorul sa le prescrie medicamente fara aceste efecte secundare.


Efectele afectiunilor gingivale asupra diabetului, si a sarcinii


Bolile gingivale creeaza, deasemenea, probleme pentru cei cu diabet, care sunt expusi unui risc dublu de a suferi de aceste afectiuni. Odata obtinuta, bacteriile parodontopatiei care isi creeaza drum prin fluxul sangvin, poate ingreuna echilibrarea nivelului de zahar din sange.  
Conform ADHA, diabeticii pot avea urmatoarele afectiuni ale cavitatii bucale: senzatii de ardere, marirea tesuturilor gingiilor, deteriorarea dintiilor, infectii, respiratie urat mirositoare, si gura uscata.

Bolile gingivale pot complica si sarcina. Conform AAP, gravidele cu paradontopatie sunt de sapte ori mai expuse la o nastere prematura sau la a avea un bebelus sub greutatea normala.
Bacteriile si toxinele paradontopatiei intra in fluxul sangvin, cauzeaza inflamatii care produc nasterea premature, conform ADHA.

Bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani si cu o greutate mai mica de 2,5 kilograme, sunt considerati prematuri. Sansele de supravietuire depind de cat de devreme soseste copilul. La 24 de saptamani, un bebelus are 10% sanse de supravietuire. La 26 de saptamani, sansele cresc pana la 55%, si la 28 de saptamani, pana la 77%.
 
Doctorii cred ca riscul de a avea o sarcina prematura creste daca afectiunile gingivale se agraveaza.  Din acest motiv , expertii sfatuiesc femeile gravide, sau pe cele care planuiesc o sarcina, sa isi faca un control oral.

Afectiunile gingivale pot cauza si agrava probleme ale sistemului respirator. Expertii cred ca bacteriile din cavitatea bucala intra in plamani, si pot cauza infectii sau pot inrautatii starea sistemelor slabite.

Pastrand interiorul cavitatii bucale curat, poate constitui o buna invenstitie pentru sanatatea generala a corpului tau.


Pentru o igiena orala buna, se recomanda:


  • Periajul dintilor de doua ori pe zi;
  • Curatarea spatiilor dintre dinti cu ata dentara;
  • O alimentatie sanatoasa;
  • Controale regulate profesionale;
  • A se evita imprumutarea periutei de dinti, si este recomandat inlocuirea cat frecventa a acesteia.
   
Articol realizat in colaborare cu Dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
de Alina Popescu
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.06.2007 00:34 
am uitat sa va dau si emailul
tot eu sunt in leg cu mirosirea gurii.email meu este :florincp76@yahoo.com
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie