Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatia si sanatatea
Home > Stil de viata > Nutritie > Alimentatia si sanatatea > Rolul apei in nostalgia zilelor de vara

Rolul apei in nostalgia zilelor de vara

Acum ca a trecut nebunia vacantelor te poti simti mai relaxat si pregatit sa-ti reiei atributiile legate de munca. Aceste sentimente nu te vor tine foarte mult insa. O mica verificare a bugetului este suficienta pentru a te trezi dintr-o data cu moralul la pamant. Iar acesta nu este decat unul dintre factorii stresori care se vor grabi sa te asalteze. Melancolia produsa de zilele de iarna ce urmeaza sa bata la usa, temperaturile scazute din timpul noptilor, problemele inevitabile de la munca si ai toate ingredientele necesare unui caz tipic de nostalgie dupa zilele verii.
In general, vacanta este prin excelenta o scuza minunata pentru a te sustrage de la programul de exercitii. Daca te duci la mare, consideri ca inotul substituie perfect activitatile sportive pe care le faceai in mod curent; daca te duci la munte, drumetiile iti inlocuiesc exercitiile.

Cand vacanta se termina, iti vine foarte greu sa te reintorci la programul anterior ei. Melancolia zilelor de vara risca sa se transforme in stare de oboseala. Din fericire, prin activitatea fizica adecvata si prin hidratarea corespunzatoare, epuizarea si melancolia nu vor mai supravietui mult timp.

Lenevitul in fata televizorului nu-ti va readuce forma visata! Cand ai timp liber renunta sa ti-l mai petreci intre 4 pereti zacand in fotoliu sau in pat. Iesi afara si plimba-te, alearga, inoata, joaca-te cu cei mici.

Orice activitate din cele de mai sus pe care o intreprinzi trebuie indeplinita cu toata forta pentru revigorarea metabolismul, pentru intarirea tonusului mulscular si pentru a arde cat mai multe calorii.

Daca preferi totusi sa stai in casa da drumul la muzica si misca-te in ritmul ei. Pana si un simplu dans sau un joc de glezne iti arde mai multe calorii decat trandavitul in fotoliu.


Deshidratarea si oboseala

Oboseala poate constitui si un simptom al deshidratarii. Apa indeplineste un rol foarte importanta in metabolism si in producerea energiei necesare de care ai atat de multa nevoie zilnic.


Simptomele deshidratarii:

  • senzatia de uscaciune la nivelul cavitatii bucale (gura, limba) si al pielii;
  • sete intensa;
  • scaderea presiunii sangelui - hipotensiune- insotita de un puls accelerat;
  • diminuarea volumului urinelor.


Cum sa combati deshidratarea?

Chiar daca o sa-ti vina greu la inceput, in loc de obisnuita ceasca de cafea sau uzualul pahar de cola opteaza pentru unul sau doua pahare de apa. Stimulentii cafeinei iti vor produce un scurt moment energetic, care va incepe sa se diminueze treptat.

Cafeina este o substanta diuretica ce-ti determina marirea gradului in care se produce deshidratarea. Starile de deshidratare nu se intampla in cazul in care te asiguri ca bei o cantitate suficient de mare de apa, insa cei mai multi nu indeplinesc aceasta cerinta.

Cafeina provoaca dependenta destul de rapid si daca esti deja o consumatoare fidela ar fi intelept sa o reduci treptat pentru a preveni simptomele caracteristice deshidratarii. Pentru o buna hidratare, este indicat sa bei aproximativ 2 litri de apa pe zi. In cazul in care practici regulat activitati sportive sau bei cafea ori alcool ar trebui sa maresti cantatea de apa de la 2 litri la 3 litri.

Indiferent unde te duci, asigura-te ca sticluta de apa nu-ti lipseste. Urmareste cantitatea de apa pe care o consumi zilnic - acasa fa-ti sticla ta de apa de 2 litri din care sa bei numai tu nu si ceilalti membrii ai familiei; ideal ar fi ca fiecare membru sa aiba sticla lui de apa.

Pentru a-ti veni mai usor sa consumi atat de multa apa si pentru un surplus de vitamina C adauga felii de lamaie, de portocala sau de grape-fruit. Plicutele de ceai pot fi de asemenea folosite pentru o aroma placuta. Incearca sa te abtii de la bauturile ce au un continut ridicat de zahar. Urmari precum cresterea glicemiei in sange si epuizarea fizica nu vor intarzia sa-si faca simtita prezenta.

O hidratare corespunzatoare organismului nu numai ca-ti produce mai multa energie si buna-dispozitie, dar ajuta intregul corp sa functioneze eficient si ofera si o impresie de stralucire pielii tale. In final vei fi placut surprinsa de efectele pe care le vei obtine daca vei bea o cantitate de apa corespunzatoare nevoilor organismului tau.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.09.2006 22:22 
excesul de apa
cred ca excesul de apa este la fel de periculos ca lipsa apei. Este mai simplu sa-ti urmez instinctele.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie