Bolile cu transmitere sexuala care pot fi contactate prin sex oral: chlamydia, gonoreea, herpesul genital, HIV, virusul papiloma uman (HPV), sifilis, infectii vaginale fungice, uretrita negonococica (NGU).
Chlamydia si sexul oral
Sexul oral nu este considerat a fi cauza principala a infectiei cu chlamydia, insa expertii nu exclud contactarea acestei boli prin sex oral. Daca vaginul, cervixul, anusul, penisul sau gura vin in contact cu secretii sau fluide deja infectate, transmiterea bolii este posibila.
Gonoreea si sexul oral
Infectia gonoreica poate fi transmisa mai departe prin sex oral (fie ca esti in postura celui care executa sau primeste). Nu este deloc nevoie de ejaculare pentru ca gonoreea sa se transmita mai departe. Bacteria Neisseria Gonorrheae, responsabila de aceasta boala supravietuieste foarte bine in gat, iar infectiile cu gonoree in gat contactate prin sex oral sunt destul de frecvent intalnite.
Herpesul genital si sexul oral
Herpesul genital se ia prin contact sexual de orice tip cu o persoana infectata (chiar daca nu are simptome) sau prin atingerea unor suprafete infectate. Asadar, riscurile pe care le implica sexul oral cu o persoana infectata sunt foarte mari.
HIV si sexul oral
Cu toate ca riscul de infectare prin sex oral este destul de scazut, exista totusi cateva cazuri mediatizate la care infectia a fost transmisa prin contactul cu sperma, secretii vaginale sau sange. Virusul HIV nu se transmite prin saliva.
Virusul papiloma uman (HPV) si sexul oral
Virusul papiloma uman este contactat destul de rar prin sex oral, insa exista asemenea cazuri. Pe cale sexuala se transmit 30 de tipuri din cele 100. Alte surse de infectie sunt atingerea unei zone infectate sau apa din piscina.
Uretrita negonococica (NGU) si sexul oral
Sexul oral este un factor de risc care poate declansa uretrita negonococica (NGU). Aceasta infectare este provocata de cele mai multe ori de microbul chlamydia.
Sifilisul si sexul oral
Sexul oral este considerat o modalitate eficienta de a transmite sifilis. Infectarea cu sifilis se face prin sex vaginal, anal si oral.
Infectiile vaginale fungice si sexul oral
Exista dovezi care atesta faptul ca femeile care se confrunta cu infectii fungice recurente au contactat aceste infectii prin sex oral. Sexul oral cu o persoana infectata poate cauza o infectie in gat. Prin urmare, daca executi sex oral unei persoane care are o infectie fungica nu are cum sa-ti afecteze vaginul, deoarece ciuperca va fi distrusa de catre sistemul tau digestiv.
Ce masuri de precautie trebuie sa iau?
Folosirea metodelor de bariera - prezervative orale - sunr cele mai indicate pentru a face sex oral sanatos. De asemenea, unii experti recomanda sa nu te speli pe dinti inainte de a efectua sex oral, deoarece lezarile usoare care pot fi generate prin periaj cresc riscul de transmitere a fluidelor infectate.
Articole utile:
Ce e "bine" si ce e "rau" pentru igiena intima?
12 sfaturi care previn infectiile vaginale
Secretiile vaginale normale si anormale
Spalaturile vaginale: sanatoase sau nu?
Totul despre masajul senzual, erotic si tantric
Gimnastica sexuala: mai multa placere
Viata sexuala si dorintele partenerului
14 idei pentru un orgasm reusit
Sex - reguli generale de precautie