Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sexul si sanatatea
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Sexul si sanatatea > Sexul si deficientele

Sexul si deficientele

Unele deficiente si boli cronice au un efect dramatic asupra sexualitatii, iar anumite activitati sexuale, cum ar fi actul sexual, sarcina, controlul antisarcina, nasterea copilului, pot cauza dureri si complicatii medicale persoanelor cu handicap.

Sanatate sexuala

TopSanatate iti recomanda
·Cum sa scapi de leucoree?
Femeia prezinta o scurgere vaginala fiziologica (adica normala), cu origine dubla, vaginala si cervicala. Cresterea cantitativa a acesteia sau modificarea ei calitativa definesc leucoreea.
Paralizia cerebrala

Efectul asupra sexualitatii: spasmofilia musculara, rigiditatea si/sau slabiciunea fac orice act sexual sau autosatisfacerea dificile si chiar imposibile. Contractiile genunchilor si ale copaselor se pot agrava sub presiunea partenerului, iar spasmele se pot intensifica o data cu excitarea. Unele femei sufera de lubrifiere vaginala insuficienta. Menstruatia si sarcina nu afecteaza. La nastere, unele femei au nevoie de operatie cezariana.

Sugestii utile si implicatii speciale: actul sexual nongenital, folosind diferite pozitii, sprijinirea picioarelor pe o perna pot ajuta la slabirea spasmelor. Poate fi folosit vibratorul pentru actul sexual fara partener. Folosirea unui lubrifiant solubil in apa poate fi util atunci cand vaginul nu este suficient de umectat. Introducerea spunei spermicide sau a diafragmei poate fi dificila din cauza spasmelor sau a controlului scazut asupra miscarilor. Din pacate, pastilele anticonceptionale sunt contraindicate pentru riscul sporit de coagulare a sangelui pe care il comporta in cazul persoanelor care administreaza medicamente anticonvulsive sau in cazul in care mobilitatea este redusa considerabil de o paralizie cerebrala grava.


Afectiuni cerebrale si mentale (inclusiv epilepsia, traume cerebrale, apoplexia)


Efectul asupra sexualitatii: abilitatile sexuale variaza in fuctie de localizarea traumei. Persoanele afectate se pot confrunta cu modificarea interesului fata de sex, cu probleme de penetrare vaginala sau de orgasm, care pot fi cauzate si de tratamentul primit sau de depresia adiacenta. Traumele cerebrale si apoplexia pot duce la disfunctii de comunicare, cognitive, vizuale si senzoriale, precum si la paralizie. Persoanele cu astfel de probleme pot fi impulsive, indiscrete in probleme de sex. Multe femei au ciclul menstrual neregulat si au probleme cu conceperea sarcinii. De asemenea, menopauza se poate instala mai devreme decat ar fi fost normal.

Sugestii utile si implicatii speciale: Daca echilibrul, coordonarea miscarilor sau puterea corpului sunt dereglate e recomandata angajarea in activitati sexuale care nu reclama efort sporit. Un lubrifiant solubil in apa e util in cazul vaginului uscat. Problemele comportamentale si cognitive se pot redresa cu ajutorul psihologului. In timpul procesului de vindecare este inestimabil ajutorul unui prieten de incredere. Patilele anticonceptionale trebuie folosite cu maxima prudenta daca exista probleme circulatorii sau un tratament profilactic.


Diabetul

Efectul asupra sexualitatii: in literatura de specialitate sunt descrise, in special, cazurile legate de comportamentul sexual al bolnavilor barbati. Aproximativ o treime din femeile bolnave de diabet intervievate intr-un studiu au aratat ca treptat orgasmul lor scade in frecventa si in intensitate. Lipsa de lubrifiere si infectiile recurente fac actul sexual destul de neplacut.

Sugestii utile si implicatii speciale: unele femei spun ca folosirea vibratorului faciliteaza orgasmul, deoarece stimularea este mai intensa. Diabetul poate fi cauza dereglarilor de fertilitate si a incetarii menstruatiei. In functie de stabilitatea nivelului de glucoza din sange, sacrcina poate prezenta complicatii, prin urmare necesita o supraveghere riguroasa. Pastilele anticonceptionale agraveaza simptomele existente si este recomandata evitarea administrarii acestora, din cauza posibilelor complicatii cerebro si cardio-vasculare.


Insuficienta renala

Efectul asupra sexualitatii: in cazurile de insuficienta renala cronica, menstruatia se opreste sau devine extrem de neregulata. Multe femei devin sterile sau rareori poarta sarcina in termen. Apar dificultati de excitare sexuala, orgasmul scade in frecventa si intensitate; uneori se observa insuficienta lubrifierii vaginale sau a masei de tesut mamar.

Sugestii utile si implicatii speciale: mentinerea hemodializei duce la menstruatii abundente si uneori dureroase, in schimb poate imbunatati dorinta sexuala, dar nu si reactiile sexuale. Transplantul renal poate ameliora atat dorinta, cat si reactiile sexuale si creste spectaculos fertilitatea. Daca uscarea vaginului este frecventa se poate folosi un lubrifiant solubil in apa. Pastilele anticonceptionale sun, de regula, contraindicate.


Artrite reumatice

Efectul asupra sexualitatii: articulatii umflate, dureroase; atrofie musculara. Contractiile articulare pot face dificile sau imposibile actul sexual sau masturbarea in anumite pozitii. Durerea, medicamentele si oboseala reduc dorinta sexuala, dar senzatiile genitale raman intacte. Menstruatia, fertilitatea si conceperea nu sunt afectate, desi sarcina poate fi complicata daca afectiunea implica spinarea si coapsele. Totusi simptomele se pot ameliora pe timpul sarcinii datorita modificarilor imunitare.

Sugestii utile si implicatii speciale: pentru a evita durerile si presiunea asupra articulatiilor este necesara putina imaginatie. Daca simptomele se amelioreaza dupa aplicatii calde, putem planifica actul sexual dupa astfel de proceduri (comprese sau bai fierbinti). Alegeti momentul cand durerile si rigiditatea au cedat. Incercati sa inlocuiti corticosteroizii cu activitatile sexuale - acestea stimuleaza glandele suprarenale care produc cortizon natural, iar ultimul elimina partial simptomele de durere. Pastilele anticonceptionale nu sunt recomandate, in special daca exista probleme de circulatie sau mobilitate redusa.


Lupus erithematosus (tuberculoza dermatica)

Efectul asupra sexualitatii: in general, dificultatile sunt aceleasi ca si la artritele reumatice. Totusi, intrucat diferite persoane au diverse simptome, legate de alte afectiuni individuale, generalizarea nu este posibila. Efectele acestei maladii asupra sexualitatii feminine sunt insuficient studiate, in ciuda faptului ca 9 din 10 bolnavi de acest fel sunt femei. Sunt frecvente eruptiile in jurul gurii si a vaginului, si lubrifiere vaginala redusa, ceea ce face probabile durerile din timpul penetrarii.

Sugestii utile si implicatii speciale: se recomanda aceleasi practici ca in cazul artritelor reumatice; este indicata folosirea lubrifiantilor solubili in apa. Alegeti cu precautie metodele anticonceptionale; pastilele sunt contraindicate daca sunt prezente probleme circulatorii si renale sau in caz de mobilitate redusa.


Infarctul miocardului

Efectul asupra sexualitatii: durerile in zona toracelui, palpitatiile si respiratia defectuoasa pot afecta grav actul sexual. Totusi, actul sexual nu este contraindicat, in special in cazul persoanelor care reusesc sa urca scarile fara agravarea simptomelor (reactiile cardiacilor la ambele activitati -urcatul scarilor si actul sexual- sunt similare si egale cu 125 batai pe minut).

Sugestii utile si implicatii speciale: este necesar consultul unui specialist pentru inceperea activitatilor fizice. Se recomanda pentru inceput practicarea unor activitati sexuale care nu reclama efort sporti; miscati-va incet la inceput, pentru a reduce stresul si frica stresului, deoarece majoritatea problemelor sexuale sunt generate de anxietate si informarea insuficienta asupra bolii. Nu trebuie sa faceti uz de pastile anticonceptionale.


Scleroze multiple

Efectul asupra sexualitatii: in functie de gravitatea si etapa bolii, simptomele pot varia, avand natura fluctuanta. Unele femei intampina probleme cu orgasmul, scaderea sensibilitatii in zona genitala si vagin uscat. Nu se observa schimbari in ciclul mentrual si fertilitate. Simptomele bolii se pot atenua in timpul sarcinii, in schimb revin dupa nastere.

Sugestii utile si implicatii speciale: se pot dovedi utile unele medicamente contra spasmelor si durerii. Daca exista probleme legate de echilibru sau oboseala este indicata utilizarea unui vibrator sau activitati sexuale care nu cer efort. Pentru unele femei, penetrarea e dureroasa, dar stimularea clitorisului o poate inlocui. Nu se recomanda folosirea pastilelor anticonceptionale in cazuri de paralizie sau mobilitate redusa, desi un studiu recent a demonstrat ca acestea pot conduce la eliminarea simptomelor din etapele timpurii ale bolii.


Afectiuni ale coloanei vertebrale

Efectul asupra sexualitatii: afectiunile coloanei vertebrale pot conduce la paralizii, pierderea sensibilitatii, ulcerari epidermice, dureri, vagin uscat. Gatul si urechile pot deveni mai sensibile la excitarea sexuala. Desi menstruatia se poate intrerupe dupa trauma, fertilitatea nu este afectata.

Sugestii utile si implicatii speciale: e bine sa renuntati la penetrarea vaginala care poate sa fie dificila din cazua infectiilor urinare, a iritarilor si a rupturilor vaginale. Atentie maxima la simptomele disreflexiei (dureri de cap, hipertensiune arteriala, spasme si frisoane). Unele femei folosesc cu succes vibratorul pentru obtinerea orgasmului. Sarcina mareste riscul coagularilor sangvine si al infectiilor urinare, dar majoritatea femeilor au nasteri reusite. Folositi pastile anticonceptionale cu multa precautie sau nu le folositi deloc in cazul in care faceti tratament antihipertensiv sau aveti probleme circulatorii.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.06.2011 08:54 
OtRcRLYwMxZAgxnxFw
Smack-dab what I was looikng for—ty!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie