Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Prevenire > Sfaturi generale

Sfaturi generale

E usor de zis "procedeaza cum te simti mai bine pentru a slabi", insa multi dintre noi au o experienta destul de indelungata pentru a sti ce fel de regim se tolereaza mai bine: Cel sarac in carbohidrati sau cel cu o concentratie ridicata din acelasi compus? Care regim ne ajuta sa pierdem kilogramele? Care ne da mai multa energie? Care ne garanteaza valori glicemice mai bune?
Fereste-te de mancarurile tale "periculoase" - Avem cu totii o relatie duplicitara cu anumite mancaruri: cele care ne zambesc ispititor pana cand am desfacut ambalajul si am infulecat continutul. Si dupa aceea ne simtim vinovati de nu se poate. De multe ori degeaba reduci portiile. Orice ai face, tot la portiile initiale ajungi. Singura metoda care poate fi eficienta este sa eviti acele mancaruri sau sa gasesti un substitut mai sigur, cum ar fi popcornul in loc de chipsuri.


Cand ai voie sa trisezi - Si, daca totusi trisezi si te abati de la regim macar fa-o dupa putina gimnastica. Metabolismul tau va fi inca in priza si vei arde surplusul de calorii si carbohidrati mai repede.


Fa-ti de cap o data pe saptamana - Cunosc o persoana care tine un regim atat de eficient, incat a reusit sa-si mentina greutatea dorita timp de mai mult de douazeci de ani. Care e secretul sau? Este atenta la alorii, carbohidrati si grasimi sase zile din sapte, dar sambata sau duminica isi mai face de cap savurand un deliciu culinar. A doua zi o ia de la capat cu supravegherea alimentelor consumate.


Jos grasimea, jos caloriile I - Indeparteaza toata grasimea de pe carne inainte de a o prepara la gratar sau inainte de a o fierbe pentru o tocanita.


Jos grasimea, jos caloriile II - Se frige sau se coace carnea intr-o folie de aluminiu pe o tigaie cu gratar. Carnea se va coace pe gratar in timp ce grasimea se scurge dedesubt, desprinzandu-se de carne.


Jos grasimea, jos caloriile III - Tamponeaza carnea fripta la gratar sau la rotisor cu un servetel sau cu un propsop de hartie inainte sa o servesti. Vezi cata grasime a fost absorbita? Acest procedeu merge de minune si in cazul feliei de pizza pe care o mananci o data pe luna.


Invata cate o noua reteta in fiecare saptamana - Regimul si alimentatia sunt o "ocupatie" permanenta pentru toti cei preocupati de o sanatate perfecta. Aceasta ocupatie va deveni mult mai placuta atunci cand o vei transforma intr-un hobby interesant. Descopera si creeaza variatii neobisnuite pe retete din pui, peste, lactate, cereale, fructe si legume. Vor fi mai bune daca le adaugi plante aromatice si condimente. Da, e adevarat ca nu vei prea vrea sa mai repeti unele experiemnte, dar pana si bucatarii profesionisti o patesc. La sfarsitul anului, vei avea cel putin douazeci de retete sanataose noi de care sa te bucuri.


Micsoreaza dimenisiunile farfurilor - Deoarece "mancam cu ochii", o portie de mancare pare mai mare atunci cand este pusa pe o farfurie mai mica. In plus nu poti pune la fel de multa mancare pe o farfurie mai mica. Profita de aceasta strategie prin inlocuirea unei farfurii folosite la cina cu una folosita la pranz. Nu revenii la dimensiunile de dinainte sub nici o forma; doar cu exceptia salatelor, a legumelor verzi sau galbene.


Invata sa simti diferenta dintre foame si sete - Pare foarte simplu, dar multi oameni cauta mancare cand le e de fapt sete. Verifica de unul singur: bea un pahar de apa cu gheata atunci cand crezi ca ti-e foame. Asteapta cinci minute. Nu ti-e mai putin foame acum? Daca nu, manaca ceva.


Gurmanzi nu au gauri in buget - Poti sa iti faci de cap si cu putini bani. Nu te grabi aunci cand cauti cele mai proaspete alimente; s-ar putea sa fii nevoit sa treci pe la trei sau patru magazine, prin piata in locul unui singur supermarket. Nu da atentie raionului de fast-food sau semipreparate. Acestea au, de obicei, un continut prea ridicat de calorii, grasimi, carbohidrati, sodiu si costa mai mult decat merita. Petrece mai mult timp alegand carnea, pestele, legumele si fructele. Profita de reducerile sezoniere. Din cand in cand, deda-te la niste excese mai exotice, cum ar fi zmeura consumata iarna sau piersicile. Cumpara painea integrala de care ai nevoie de la brutarie in dimineata in care este facuta. Oare nu meriti atatea eforturi in plus?


Spala-te pe dinti dupa fiecare masa - Daca te speli pe dinti sau daca folosesti o apa de gura, vei fi mai putin tentat sa mananci dupa aceea.


Renunta la stereotipul "Am fost bun(a)/Am fost rau (rea)" - Apare atunci cand iti spui tie sau cand iti anunti prietenii ca: "Am fost bun; ieri am mancat peste cu salata la cina" sau "Am fost rea; azi dimineata am mancat gogosi la micul-dejun". Tu esti cel care are puterea. In loc de "bun(a)" sau "rau/rea" priveste lucrurile astfel: daca ai facut excese la ultima masa, poti manca mai putin la urmatoarea si totul se va compensa pana la sfarsitul saptamanii. Fiecare masa iti ofera o noua posibilitate de a manca mai echilibrat si mai sanatos.


Echilibreaza-ti alimentatia saptamanal - Nu e nevoie sa iti echilibrezi fiecare masa din punct de vedere nutritional. S-ar putea sa fie mai convenabil sa ajungi la acel echilibru de-a lungul unei saptamani intregi sau mai mult. Iti va fi mai usor sa mananci acelasi pranz sau aceeasi cina doua ori trei zile la rand, mai ales daca stai singur. Cand gasesti crevete la reduceri, vei putea sa te bucuri de crevete marinat timp de cateva zile la rand, urmat de frigarui de crevete si dupa aceea de salata de crevete. In urmatoarea saptamana vei gasi la preturi reduse carne de pui, de vita sau produse lactate, iar acestea iti vor umple cosul de beneficii nutritionale. Pe parcursul unei luni, toate isi vor face efectul si se vor compensa.


Lasa-ti valorile glicemiei sa decida ce si cat de mult sa mananci - Multi diabetici cu un stil de viata echilibrat isi planifica alimentatia in functie de valorile glicemiei. De exemplu, daca valorile se situeaza intre 70 si 100, pot consuma o cantitatte mai mare de carbohidrati; daca acestea se afla intre 120 si 140, pot consuma o cantitate medie, iar daca trece de 250, atunci o cantitate mai mica e necesara.


Bucura-te de bufete, dar nu te bucura prea tare - Viata noastra ar fi foarte plictisitoare fara felurile de mancare oferite la ocazii: zile de nastere, nunti, majorate, botezuri, absolviri, sarbatori religioase etc. Este OK sa mananci o feliuta de prajitura cu prietenii si sa te bucuri de ea, mai ales daca indepartezi o buna parte din glazura.


Ai chef de rontait? Alege mancarea "dichisita" - Mancarea "dichisita" este mancarea cu care trebuie sa te chinui putin inainte de a o manca. Trebuie sa ii dai jos coaja, sa o tai, sa ii desfaci ambalajul. Aceste lucruri vor reduce cantitatile consumate. Cele mai bune exemple sunt nucile. Avantaje - nucile sparte sunt mult mai proaspete si mai hranitoare. Ai putea incerca si sa tai un ananas intreg proaspat si sa il rontai in loc sa cumperi unul deja taiat in bucati.


Nu uita de usturoi - Exista multe persoane care cred ca usturoiul ar trebui sa fie ridicat la statutul de grup de alimente separat. Pe langa faptul ca e mancarea traditionala a diferitelor grupuri etnice, usturoiul are si multe proprietati terapeutice. El reduce tensiunea si actioneaza ca anticoagulant si antibiotic. In plus, usturoiul fortifica sistemul imunitar.


Arde calorii cu apa rece - Apa cu gheata nu are numai efectul de a te hidrata si de a te racori. Organismul tau este nevoit sa arda calorii pentru a aduce apa cu gheata la temperatura corpului.


Avantajele micului dejun - Sa stii ca mama ta avea dreptate. Micul dejun este intr-adevar cea mai importanta masa din zi. Cercetatorii de la Harvard Medical School au descoperit ca persoanele care iau micul dejun reduc la jumatate riscul de a suferi de obezitate sau de a dezvolta rezistenta la insulina, un factor de risc major in cazul diabetului si al bolilor de inima. Alte studii indica faptul ca persoanele care servesc micul dejun consuma si mai putine grasimi si mai putine alimente bogate in calorii pe tot parcursul zilei. Pe deasupra e si mai putin probabil ca ele sa exagereze cu masa de seara.


Micul dejun pe fuga - Iti poti prepara un mic dejun rapid in mai putin de 5 minute. Pune in jur de 150 de grame de iaurt intr-un recipient mai mic. Daca vrei, il poti combina cu una sau doua lingurite de gem. Sau poti lua o felie de branza care iti place cel mai mult sau cateva linguri de branza de vaci.  Mai adauga si o portocala sau un mar plus un termos cu ceai sau cafea. Acum poti servi micul dejun la birou.


Incepe regimul sambata - Cunoastem cu totii sindromul "voi tine regim de luni". Problema e ca atunci ne comportam ca niste condamnati la moarte care s-au vazut in fata ultimei mese si mancam tot ce vedem. Pana la urma, putem tine un regim strict incepand chiar de maine. Rezultatul este ca pierdem alte doua zile si ca punem inca trei kilograme daca stabilim inceputul regimului de luni. Sambata poate fi o zi mai buna pentru inceperea unui regim. De obicei, nu esti la fel de ocupat ca in restul saptamanii si poti intarzia la un mic dejun, un pranz si o cina bine organizate. Poti chiar sa prepari niste delicatese pentru saptamana care vine. Luni vei avea deja un avans si vei cantari si mai putin.


Pofta de mancare cu substrat afectiv - Multe persoane mananca din motive care nu au nimic de-a face cu foamea. Aceste persoane sunt suparate, nervoase, plictisite sau se simt singure si triste. Nu e usor si de multe ori poate fi si dureros, dar incearca sa descoperi motivul pentru care mananci in exces si incearca sa-l infrunti. Noteaza-ti sentimentele intr-un jurnal, vorbeste cu un prieten, plimba-te, inchiriaza un film sau uita-te pe un post de desene animate.


Introdu mancaruri preferate in dieta - Poti preveni excesele daca incluzi mancarurile tale preferate in programul de slabit sau in cel de alimentatie. Unul dintre prietenii mei diabetici imi spunea "ma duc sa fac exercitii la sala ca sa pot manca inghetata". Chiar si fara gimnastica, tot iti poti permite o cupa de inghetata, doua bomboane mici sau un fruct, ca desert in fiecare seara, fara sa depasesti ratia de carbohidrati. Aceasta mica delicatesa te va satisface intr-o masura destul de mare ca sa iti poti respecta regimul in rest.


Informatiile au fost preluate din cartea "Cum sa invingi diabetul" - Judith H. McQuown - tradusa de Valentin Cirdei, Editura Polirom, Iasi: 2005, www.polirom.ro

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  02.01.2007 21:53 
o durere
as vrea sa stiu ce mar ajuta sa imi scada glicemia care e destul de mare va multumesc
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie