Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Copilul (3-14 ani)
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Copilul (3-14 ani) > Sindromul hiperkinetic

Sindromul hiperkinetic

Ce este? Cum se manifesta? Se refera la o instabilitate psiho-motorie patologica. Toti copiii prezinta o anumita instabilitate dar pe perioade scurte, din cauza stresului sau oboselii. Copilul cu sindrom hiperkinetic prezinta o serie de manifestari permanente, neinfluentate major de starea de oboseala, momentul zilei sau alte evenimente.

Acestea sunt:

  •  se misca mereu; nu poate sta linistit cateva minute;
  •  nu e atent la ce se intampla in jurul lui, nu asculta ce i se spune;
  •  nu priveste interlocutorul, da senzatia ca nu aude sau nu-l intereseaza desi uneori retine ce i s-a spus sau executa comenzile primite;
  •  nu reuseste sa stea asezat mai mult de cateva minute;
  •  intrerupe orice activitate chiar daca la inceput i se pare placuta sau accepta sa o desfasoare (colorat, privit desene animate, modelat plastilina, jocuri de constructie etc);
  •  impulsivitate - copilul nu pare sa anticipeze efectele miscarilor sale, lovindu-se adesea de obiectele din jur;
  •  comportamentul nu este afectat de pedepse sau recompense.


Cand apare? Cui ne adresam?

Tulburarea este mult mai frecventa la baieti decat la fete si apare timpuriu, adesea inainte de 3 ani. Parintii observa ca cel mic se misca fara incetare, incearca sa-l "educe", sa-l pedepseasca, sa-l atraga in diferite activitati. Sunt frapati de miscarea continua a copilului, de faptul ca nu sta locului cu nici un chip, ca nu are rabdare sa asculte o poveste, un cantec, ca nu-i priveste pe cei din jur.

Desi cunoscuta demult, tulburarea a capatat diferite denumiri: hiperactivitate, sindrom hiperactiv iar mai nou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Parintii ajung din proprie initiativa sau la indrumarea educatoarei la neuro-psihiatru, unde copilul primeste diagnosticul si un tratament medicamentos. Unii medici recomanda si vizita la psiholog si chiar inceperea unei psihoterapii pentru copil si/sau a unei consilieri psihologice pentru parinti care suporta cu greu comportamentul copilului, sunt cuprinsi de angoasa si disperare si nu stiu cum sa reactioneze.


Ce face psihologul?

In primul rand discuta cu cei care vin cu copilul, de obicei parintii, adica incearca sa afle cam cum au decurs lucrurile pana in prezent. Ce au facut parintii, ce tratamente au incercat, ce efecte au avut, cum au ajuns sa apeleze la psiholog, care sunt manifestarile copilului acasa, la gradinita, ce relatii are cu rudele, cu ce se joaca, care sunt asteptarile lor legate de venirea la psiholog etc.

Apoi urmeaza o intrevedere cu copilul, in care psihologul incearca sa stabileasca un contact, sa vada care sunt reactiile copilului, daca accepta sa ramana fara parinti in cabinet, daca este interesat de jucarii, creioane, prezenta psihologului, cat de grav este deficitul de atentie. Adesea aplica teste de atentie, inteligenta, dezvoltare motorie, scale de dezvoltare etc. Uneori toate acestea nu sunt posibile din prima sedinta, fie pentru ca cel mic nu accepta sa ramana fara parinti, fie din alte motive. In aceste cazuri este nevoie de mai multe sedinte pentru a reusi sa ne dam seama cu adevarat care e problema si ce se poate face.

Urmeaza o etapa in care parintii decid impreuna cu psihologul cum vor continua. Fie vor urma intrevederi in care psihologul va lucra cu copilul, fie parintii vor fi cei care vor veni pentru consiliere, fie ambele. De cele mai multe ori, in dorinta lor de a vedea "rezolvata" problema copilului, parintii neglijeaza suferinta lor sau refuza sa admita ceea ce simt, temerile lor, enervarea, nerabdarea, frustrarea, vinovatia. Aceasta atitudine nu imbunatateste situatia intrucat nici problemele lor nu se rezolva "de la sine". Mai devreme sau mai tarziu, isi vor da seama ca reactiile lor sunt foarte importante pentru un copil cu astfel de dificultati.


Cum se lucreaza cu copilul?

Depinde foarte mult de varsta copilului, de firea lui, de gravitatea problemei. Unii copii accepta cu bucurie prezenta psihologului, vizitele la el si se straduiesc sa coopereze. Cu altii apar probleme de adaptare la mediu nou din cabinet, copilul avand mereu tendinta de a iesi, de a-si cauta parintii etc.
 
Cel mai important in faza de inceput a terapiei este modul in care copilul simte si percepe persoana terapeutului. Asta depinde mult si de cum ii este prezentata situatia de catre parintii lui. Psihologul poate fi considerat o "pedeapsa" sau un "ajutor".

Modalitatile concrete de lucru sunt, fireste, stabilite de psiholog in mod diferit de la copil la copil. Exista insa si cateva aspecte comune si anume:

  • durata sedintei cu copilul nu depaseste 30 minute, de obicei cu pauze;
  •  psihologul nu forteaza copilul sa ramana asezat sau sa desfasoare o activitate cu care el nu este de acord;
  • psihologul nu pedepseste si nu santajeaza copilul sub nici o forma ("mama te lasa aici daca nu faci cutare lucru");
  • activitatile desfasurate cu copilul alterneaza (desenul cu jocul, povestitul, modelajul etc);
  •  de obicei, intrevederile sunt cat se poate de dese (de cateva ori pe saptamana); in cazul in care acest program nu este posibil, parintii sunt indrumati sa continue cu copilul acasa, incercand sa lucreze ei cu el dupa modelul stabilit de psiholog;
  •  efectele sau imbunatatirile nu apar imediat, fiind necesar un anumit interval de timp. In aceasta perioada, parte dintre parinti isi pierd rabdarea sau speranta ca ceva se va rezolva vreodata.

De obicei, se lucreaza la cabinet, in acelasi loc, cu care copilul ajunge sa se familiarizeze ca si cu persoana psihologului. Schimbarile dese de persoane si cadru sunt de natura sa inrautateasca situatia. In cazul in care se lucreaza si cu parintii, sedintele copilului si parintilor nu sunt una dupa alta, astfel incat copilul sa trebuiasca sa astepte pana ce parintii lui termina de vorbit cu psihologul. Cel mai bine este insa ca parintii sa lucreze cu un alt terapeut.


Cand se incepe o psihoterapie?

Indicatia de baza este sa se inceapa cat mai devreme, practic imediat dupa ce copilul fost diagnosticat sau parintii si-au dat seama ca "ceva nu este in regula". Uneori acest lucru nu este posibil sau cei din jur spera ca problemele sa dispara cu cresterea copilului. Problemele aparute in gradinita, semnalele de alarma din partea educatoarei sau chiar din partea scolii sunt cele care ii determina pe parinti sa apeleze la ajutor de specialitate.


Cat dureaza o psihoterapie?

Durata este variabila, in functie de varsta,  gravitatea problemei, cooperarea copilului si a parintilor, numarul de sedinte pe saptamana etc. In general, o astfel de interventie psihoterapeutica este esalonata pe o perioada de minim cateva luni pana la primele rezultate notabile (inscrierea copilului la gradinita sau scoala, adaptarea la colectiv etc).

de Anca Pietraru, psiholog in cadrul CPAP


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  28.01.2012 21:08 
copil hiperkinetic
Sunt o mama stabilita in Cipru si am doi copii: o fata de 15 ani care este prima in clasa si un baiat de 13 ani hiperkinetic.Inca din primele clase am sezizat acest lucru si din acest moment a inceput cosmarul.Am mers in Nicosia sigurul doctor specialis din Cipru in acea vreme care mi-a dat acest diagnostic . Apoi am inceput sa merg la psiholog, neurolog spihiatru. MI S-A RECOMANDAT catrebuie sa-i administrez copilului meu Ritalin. De curiozitate am intrat pe net cautand informatii si reactii adverse a acestui medicament. In America deja este interzis la ora actuala, citind prospectul m-am ingrozit FIIND UN DROG FOARTE PUTERNIC si ca reactii adverse era scris tentativa de sinucidere pe la varsta 15-16 ani. Nu am putut sa i-mi iau responsabilitate de a-l droga pe copilul meu de la varsta de 7 ani. Am fost marginalizata si eu si copilul meu gasindu-i mie VINA. A m omis sa reflectez ca facand IQ testul copilului meu in prima clasa a iesit dublu.Amfacut tot posibilul sa-l integrez in viata de scolar facand lectii impreuna, invatand sa scrie si sa citeasca. Eram chemata la scoala de trei ori pe zi fiind acuzata ca eu sunt vinovata de comportamentul lui si nu fac nimic.In clasa a 3-am cazut nervos avand depresie foarte serioasa. In aceasta perioada sotul meu a preluat stafeta. Neavand o cultura medie a inrautatit situatia batandu-si joc de el profesorii incat copilul meu nu mai mergea la scoala. In felul acesta situatia mea de sanatate s-a inrautatit ajungand sa iau doze duble de antidepresive. Devenisem plantan nici macar nu stiam daca e zi sau noapte cu alte cuvinte eram in "lumea mea".La un moment dat fata mea mia reprosat ca i-i lipsesc: ca nu are nevoie doar de mancare,de curatenie...Are nevoie de mine sa o sustin , sa discutam, sa fim asa cum eram inainte bune prietene.Parca D-zeu m-a trezit la realitata si am intrerupt tratamentul. NU A FOST USOR dar nici imposibil.Incetul cu incetul mi-am revenit si am inceput iar sa lupt pentru drepturile baiatului meu.Dupa multe insistente au deschis o clasa speciala in aceeasi scoala unde era copilul meu.A adus o profesoara care studiase in America pedio-psihologia.In sfarsit un an de zile mi-m gasit linistea.In Cipru anii de invatamhant sunt inpartiti in: 6 ani dimotico, 3 ani gimnazio si 3liceu.Baiatul meu a terminat primii 6 ani si trebuia sa mearga la gimnazio unde deja era eleva fata mea.Cand am mers sa-l inscriu la scoala directorul mia pus o conditi sa dau o declaratie in care i-l imputernicesc sa-mi ia copilul cu forta sisa-l lege.Bineinteles ca nu am cceptat asa ceva calcand drepturile copilului si nu vroiam ca copilul meu sa fie chinuit in nici un fel. Am plecat si am sunat la Ministerul invatamantului si care a intervenit si in sfarsit mi-a inscris copilul la scoala.Ministerul a deschis si o clasa speciala vrand nevrand directorul. Dar nu a renuntat directorul incercand sa inchida aceasta clasa si a si reusit dupa 4 luni. In septembrie cand am mers sa-mi inscriu copilul in urmatorul an scolar ma lovescde aceeasi problema. Nu a vrut sa mi-l inscrie la scoala. De data aceasta am facut sesizare la politie deoarece nu vreasa-l inscrie si am apelat din nou la Minister. L-a inscris si cand a inceput scoala a fost marginalizat, terorizat incat copilul nu a mai vrut sa mearga la scoala. Cu o luna in urma intr-o zi l-am dus la scoala In aceeasi zi s-a intamplat un incident intre doi copii. Directorul a facut reclamatie la politie cacopilul meu a batut alt copil si sa merg sa scot de latribunal mandat de luare cu forta pentru a-l inchide la spitalul de nebuni. Bineinteles ca nu am acceptat asa ceva. Am discutat cu mama victimei si mi-a spus ca nu a facut ea reclamatie si nici nu are de gand sa faca.Nu cred ca directorul avea dreptul sa faca reclamatie in locul parintilor copilului vatamat. Saptamana trecuta copilul meu a fost la scoala de unde a fost allungat ca a fost exmatriculat. De cand pana cand are dreptul sa exmatriculeze un copil cu nevoi speciale? A cum nu stiu ce pot face si unde i-mi pot gasi dreptatea.Drepturile copiilor functioneaza doar pe hartie? Mai am si o alta intrebare daca ca profesor de sport este omul copetent ca sa inteleaga psihologia unu-i copil ce are acest sindrom? i
  11.12.2011 19:55 
kopilu meu
am siieu un kopil ku sindrom hiper hinetik si nu stiu ke sa mai fak toti il ignora i voresk urat si profesori la skoala ke sa mai fak sa ma indrume kineva ie foarte greu
  04.11.2011 00:14 
dupa stratera
Copilul meu a facut tratament cu stratera 2 ani. Am avut mari probleme in clasa I era agitat si nu putea sta linistit nici o clipa. Era un mititel agiat, hiperactiv, incredibil de vioi. Dupa doi ani de stratera nu-l mai recunosc. Am intrerupt tratamentul cu stratera de aproximativ 5 luni netinand cont de insistentele medicului pentru continuarea tratamentului. In ultimii doi ani parca toata voicinea lui s-a topit. Trebuie sa trag de el pentru orice. Este cel mai lent om pe care-l cunosc. Nu mai are tragere de inima in nimic din ceea ce face. Abea se misca ...In plus in 2 ani jumatate a crescut mai putin de 1 cm. Si acum ma intreb: Oare e indicat tratamentul cu stratera? Oare se cuniosc efectele lui pe termen lung? E greu cu copii agitati imprejur, dar cand il vad acum ... ma simt vinovata pentru ca am acceptat un tratament de care nu am fost sigura. Copilul meu hiperactiv este acum pasiv. Si nu stiu cum sa il scot din starea asta.
  04.11.2011 00:13 
dupa stratera
Copilul meu a facut tratament cu stratera 2 ani. Am avut mari probleme in clasa I era agitat si nu putea sta linistit nici o clipa. Era un mititel agiat, hiperactiv, incredibil de vioi. Dupa doi ani de stratera nu-l mai recunosc. Am intrerupt tratamentul cu stratera de aproximativ 5 luni netinand cont de insistentele medicului pentru continuarea tratamentului. In ultimii doi ani parca toata voicinea lui s-a topit. Trebuie sa trag de el pentru orice. Este cel mai lent om pe care-l cunosc. Nu mai are tragere de inima in nimic din ceea ce face. Abea se misca ...In plus in 2 ani jumatate a crescut mai putin de 1 cm. Si acum ma intreb: Oare e indicat tratamentul cu stratera? Oare se cuniosc efectele lui pe termen lung? E greu cu copii agitati imprejur, dar cand il vad acum ... ma simt vinovata pentru ca am acceptat un tratament de care nu am fost sigura. Copilul meu hiperactiv este acum pasiv. Si nu stiu cum sa il scot din starea asta.
  13.07.2011 15:04 
elemente autiste
am un baietelde 3 ani care a fost diacnosticat cu elemente autiste la varsta de 2ani si jumatare.De 2 luni ai dau tratament homeopat si mergem la clinica napocensis din Buc la dr RADU NAGHIU .Face o ora de teraoie aba iar 2 ore ramine la centru de zii.An tot acest timp in care copilulam mers la clinica a facut foarte multe progrese si face foarte multe lucruri pe care inainte nu le facea. multa rabdare sa aveti si multa sanatate doresc puiut5ilor vostri
  02.07.2011 02:38 
insttabilitate
am si eu o fetita cu asemenea probleme dar cu rabdare se fac multe lucruci ...pt copii nostri facem totul
  18.04.2011 17:51 
ADHD
DRAGI CITITORI ... AM SI EU UN BAIETEL IN VARSTA DE 3 ANI SI 9 LUNI.A FOST DIAGNOSTICAT DE LA VARSTA DE 2 ANI SI 6 LUNI CU ADHD,TULBURARI PERVASIVE SI INTARZIERE IN LIMBAJ (IQ 34),FRUSTA PARAPAREZA SPASTICA. AM MERS CU EL LA TOT FELUL DE CENTRE DE TERAPIE,AM CHEMAT ACASA LOGOPED ... A FACUT KINETOTERAPIE... STITI LA CONCLUZIE AM AJUNS,REFERITOR LA ADHD ? CEL MAI BUN TERAPEUT ESTE PARINTELE ... CU EXTREM DE MULTA RABDARE ... NIMIC NU SE INTAMPLA PESTE NOAPTE ... AM INVATAT ODATA CU EL LOGOPEDIE ... AM RENUNTAT LA MASINUTE SI I-AM CUMPARAT NUMAI JOCURI CARE II CAPTIVEAZA ATENTIA... SPECIFICE VARSTEI ... FACEM ORICE LUCRU IMPREUNA .. IL PUN LA TREABA ... SI MA AJUTA ... SI MEDICAMENTELE SUNT BUNE ... DAR NU ATAT DE BUNE PE CAT E MUNCA PE CARE O PRESTEZ EU CU EL ...NU E DELOC USOR ,DAR AM AVUT SI AM IN CONTINUARE RABDARE ... S-A SCHIMBAT FOARTE MULT IN BINE SI ASTA DEMONSTREAZA CA NU AM MUNCIT IN ZADAR ... ASA CA .. SFATUL MEU ESTE SA NU INDOPATI COPIII CU MEDICAMENTE ... LUCRATI MULT SI NU UITATI SA LE DATI RECOMPENSE, DACA VA ASCULTA !COPILUL TREBUIE SA STIE PENTRU CE A PRIMIT RECOMPENSA!NU GRABITI SAU FORTATI LUCRURILE ...SI DURITATEA SI ARE ROLUL EI ...IN SENSUL CA ... DE EXEMPLU, II LUATI O JUCARIE SI II SPUNETI:" DACA STAI LA MASA PRIMESTI JUCARIA,DACA TE RIDICI DE LA MASA ITI IAU JUCARIA SI NU MAI PRIMESTI NIMIC IN SCHIMB!" NU SE LUCREAZA CU MAI MULTE JOCURI ODATA .. CAT DESPRE TELEVIZOR ...MAI RARUT,CA-I MAI DRAGUT!PARINTILOR CARE AU ASTFEL DE COPII LE DORESC SA AIBA MULTA RABDARE ... REZULTATELE BUNE SE VOR VEDEA!
  07.04.2011 19:33 
hiperkinetic
buna, si eu am un copil de 5 ani care a fost diagnosticat acum un an cu tulburare hiperkinetica.Eu observasem agitatia asta la el dar asa cum toata lumea imi tot spunea "lasal ca asa sunt baieti" am zis ca asa o fi.dar la gradinita mi sa atras atentia despre aceasta afectiune pt ca nu era atent nu statea locului.asa am ajuns la psihiatru pediatric care ia dat un tratament cu care ia mers f. bine.tratament care il ia de un an.se vad schimbari mari uriase la vlad e atent face anumite activitati pina la capat fara sa protesteze dar inca mai are agitatia asta fizica de a nu sta locului.dar sunt multumita de starea lui psihica si mai lucram la cea fizica!parerea mea pt mamica cu baiatul de 5 ani este ca nu a gasit psihiatrul bun si evident tratamentul bun.trebuia sa te sesisezi mai de mult nu acum pt ca el este asa de mult nu asa peste noapte a devenit hiperkinetic.Dr. Stefanescu de la spitalul municipal aripa ambulatoriu cab.B5 poate te ajuta.
  06.04.2011 10:39 
sunt disperata
am un baietel in clasa 5 care a fost diagnosticat cu acest sindrom problema ieste ca i deranjeaja mereu pe clegi iar profesori il pedepsesc mereu si i dat a o parte si de profesori si de colegi nu stiu ce sa mai fac sa fie bine sfatuitima iam dat tratament dar ia fost foarte rau de la iel il durea tot corpu si i lam intrerupt
  20.01.2011 17:28 
raspuns
niste comentarii de facute de niste creaturi fara creer se cred norocosi ca au copii normali .special pentru animalul care a comentat in data de[24.03.2008 17:43]
  04.01.2011 00:42 
DA E BUN ARTICOLUL ,AVIND IN VEDERE CA SI EU AM O FETITA DE 2 ANI SI 11 LUNI CARE DEJA CREEAZA PROBLEME,VA MULTUMESC SI MAI DATI SI ALTE ARTICOLE LEGATE DE ACEST SUBIECT
  03.01.2011 16:07 
sindrom hiperchinetic
DE CE NU MAI SCRIE NIMENI AICI?MAI MULTE EXPERIENTE POT AJUTA SI PE ALTII.MULTA SANATATE!
  30.09.2010 14:13 
nu stiu ce sa fac cu copilul meu
am un baietel de aproape 6 ani ,a fost nascut in BELGIA la virsta de 2 ani am fost nevoita sa il duc in rominia ptr o perioada de 11 luni ,in aceasta perioada am fost de l-am vazut de 3 ori .La intoarcerea in belgia dupa acea perioada de 11luni a inceput cosmaru.L-am inscris la scoala tot timpul era bolnav (otite ,angine ,bronsite...)aproape in fiecare saptamina eram cu el la DR ,a stat mai mult acasa decit la scoala ,dupa multe cautari am gasit un pediatru care ma timis cu el la ORL rezultat copilu nu auzea decit 80%,pmrogamare intr-o sapt a fost operat amigdalite polipi si la nivelul urechilor,dupa aproape 6 luni am repetat toate testele necesare copilul a ince put sa auda foarte bine .Am continuat sa il ducem la scoala problema de limba nu intelegea ce i se spune de fiecare data cind mergeam sa il lom de la scoala il gaseam intr-un colt ,cum se spune lasat de o parte,copilu a inceput sa fi din ce in ce mai agitat foarte greu sa comunici cu el ,tot timul preocupat sa fac alt ceva decit ce i se cere .Am fost cu el ptr a ii face un bila neuro pediatric rezultat este anxios,ca tratament ne a fost recomandat sa mergem o data pe sapt la un psiho terapeut lucru ce il facem de un an .Mi sa recomandat sa il duc intr-o scoal speciala nu am fost de acord ,am zis sa iimai dam o sansa si sa mai ramina inca un an intr-o structura normala (aici sistemul este alt fel ,nu ajungi sa te integrezi te plaseaza in structuri unde sint copi cu probleme).Am reusit sa gasim o scoala normala cu copi mai putini unde intr-o luna a reusit sa se intrgreze foarte bine si observ progresele si acasa.Am intrebat neuro pediatru si psihologul sa imi dea un tratament medicamentos au refuzat spun ca nu are nevoie sa mergem in continuare la terapeut (cea ce ma costa foarte foarte mult si nu am vazut nicio schimbare).am cerut sa ii de un diagnostic au spus ca nu au un diag ptr el .Eu am obosit sa tot alerg de la un specialist la altul fara sa am ceva concret ei imi cer sa fac ceva care nici ei nu sint siguri ca va da rezultat.Ce e de facut in acest caz ,e foarte greu intr-o alt tara sa lupti cu alte sisteme care nu sint tot timpul foaret simple si cu foarte multe mentalitati,doresc sa imi ajut copilu dar nu stiu cum ,sa ajunga sa se integreze si sa nu mai fie vazut ca o oaie neagre.Astept raspuns pe adresa mea ciobotarucristina@ymail.com
  23.09.2010 11:31 
parerea mea
si eu am un baietel de 3 ani si 10 luni am fost la 6 medici dar numai unul mia putut da un diagnostic si acela gresit mi-a zis ca are sindrom anxios rivalitate in fratie(ma am o fetita de un an jumate)si mi-a dat traxene si fffffffffff multe vitamine.Acum nu ii mai dau vitaminele dar mananca foarte mult de nu il pot opri sa ingrasat ffff tare nu stiu ce sa mai fac acum am fost la control la cluj si mi-a dat diazepan si traxene sa-i fac 4 luni tratamentul acesta dar copilul meu nu are nici o rivalitate in fratie pt ca are toate sintomele a sindromului ADHA dar faza e ca el facea si convulzi ca la epilepsie si aproape lesina nu stiu ce sa mai fac acum vreau sa merg la un psiholog va rog scrieti-mi pe adresa brasovean_adriana va multumesc .
  28.07.2010 18:23 
parerea ta
Mi-a placut articolul este foarte interesant.
  22.07.2010 04:41 
pshiolog
as vrea si eu o adresa sau nr de telefon sa iau legatura cun pshiolog,
  09.05.2010 11:53 
MA BUCUR CA POT AFLA CATE CEVA DESPRE SINDROMUL HIPERKINETIC
  14.04.2010 08:33 
copilu meu
Dragi parinti si eu am un baietel de 4 ani si jumate si are sindromu h kinetic nu a vb mai nimic pina la virsta de 3 ani jumate dar acum multumesc lui dzeu e mai bine merge la un centru de recuperare cite 4 ore pe zi nici la el nu prea au dat rezultate medicamentele este si foarte agresiv si cu noi parintii si cu toata lumea eu acasa cum lucrez cu el il pun sa faca activitati cu mine de ex intind rufe ajuto pe mama ma ajuta spal vasele il pun si pe el sa ma ajute asa cum poate cind aspir la fel cind spal pe jos la fel si sunt foarte multumita ca asa invata sa comunice sa se socializeze sau cind merg la tara stingem crengi uscate face si el tot ce tine de activitate si e foarte incintat cind eu sau tatal lui spune bravo foarte bine asa ca va dau un sfat faceti tot felu de activitati cu el luati-l sa va ajute la ce credeti ca poate el sa faca dar nu uitati trebuie mereu laudat
  12.03.2010 14:11 
sunt ingrijorata
baietelul meu are 3 ani si jumate,toti spun ca-i argint viu.Este foarte destept ,cu o memorie zic eu buna,dar nu asculta de multe ori ce i se spune,si la gradinita educatoarea mi-a spus cate ceva despre comportamentul lui putin diferit de ceilalti ,asa ca am inceput sa ma interesez mai mult de el,la inceput credeam ca e normal la varsta lui sa fie activ si plin de energie,dar acum incep sa-mi fac griji.Daca puteti sa ma ajutati cumva adresa de emeil doina_david20@yahoo.com VA ROG MULT SA_MI SCRIETI.
  12.03.2010 14:11 
sunt ingrijorata
baietelul meu are 3 ani si jumate,toti spun ca-i argint viu.Este foarte destept ,cu o memorie zic eu buna,dar nu asculta de multe ori ce i se spune,si la gradinita educatoarea mi-a spus cate ceva despre comportamentul lui putin diferit de ceilalti ,asa ca am inceput sa ma interesez mai mult de el,la inceput credeam ca e normal la varsta lui sa fie activ si plin de energie,dar acum incep sa-mi fac griji.Daca puteti sa ma ajutati cumva adresa de emeil doina_david20@yahoo.com VA ROG MULT SA_MI SCRIETI.
  12.03.2010 14:10 
sunt ingrijorata
baietelul meu are 3 ani si jumate,toti spun ca-i argint viu.Este foarte destept ,cu o memorie zic eu buna,dar nu asculta de multe ori ce i se spune,si la gradinita educatoarea mi-a spus cate ceva despre comportamentul lui putin diferit de ceilalti ,asa ca am inceput sa ma interesez mai mult de el,la inceput credeam ca e normal la varsta lui sa fie activ si plin de energie,dar acum incep sa-mi fac griji.Daca puteti sa ma ajutati cumva adresa de emeil doina_david20@yahoo.com VA ROG MULT SA_MI SCRIETI.
  08.03.2010 23:25 
hiperchinetic
nu este chiar asa cum se spune de fapt fiecare are dreptu la pareri ,si eu am un copil diagn de curind ca are aceasta boala ,am inceput de aproxim 3 luni tratam medicamentos si pot spune ca merge spre bine vom merge si la sedinte ptr ca am incredere in DUMNEZEU SI MAI ALES IN DOAMNA DOCTOR ,pina acum sint multumita de comportamentu copilului si voi face tot ce ne spune dinsa ptr a se face bine
  16.02.2010 14:57 
am si eu un bai de 9 ani cu aceasta boala. Sunt disperata .La scoala nu merge bine .Nu mai am rabdare cu el ,uneori imi pierd cumpatul si ma tip la el ca nu este atent.CE SA FAC?
  30.11.2009 11:23 
adhd
cunosc o fetita cu asfel de boala care a intrerupt tratamentul cu stratera si e mai rau. Ce sa faca?
  27.11.2009 15:31 
sindomul hiperchinetic poate fi asociat cu retard mental,sau acesta nu este obligatoriu?
  04.09.2009 21:10 
intrebarte
copilul hiperchinetic, cu intelect normal ,are sanse de integrare in societate?
  10.02.2009 23:56 
hiperchinetic
o metoda mai rapida de vindecare
  10.02.2009 23:54 
este foarte buna si educativa pentru toata lumea
  28.11.2008 15:08 
Sindromul reyes
si daca nu se vindeca?
  06.11.2008 22:55 
ADHD o afacere nu o boala
De acord cu prima parere, am refuzat medicamentele si am schimbat doar nutritia copilului, am scos orice carbogazoase, si junk food, am pus fructe peste tot in casa, copilul meu e schimbat 180 grade.
  09.10.2008 19:15 
LASATI STRRATERA
AM REFUZAT TRATAMENTUL CU STRATERRA PENTRU CA AM INTELES EU CA SE FOLOSESTE DIN 2005, DECI NU VREAU CA COPILUL MEU SA FIE COBAI. SUNT MULTE MEDICAMENTE LA CARE EFECTELE ADVERSE ADEVARATE SAU DESCOPERIT DUPA TRAT DE 20 ANI. SI DESPRE PSHIOLOGI CE SA MAI VORBIM. ADHD ESTE PENTRU PIINEA LOR.
  09.10.2008 18:59 
camybugnariu@yohoo.com
AM UN BAIETEL DE 8 ANI SI IN ACEASTA VARA A FOST DIAGNOSTICAT CU ADHD. EVIDENT DOAR DIN ANAMNEZA SPUSA DE MINE SI DIN DISCUTIA CU BAIETELUL DE 5 MINUTE S-A PUS DIAGNOSTICUL. APOI A URMAT TRATAMENTUL CU STRATERRA SI CARBAMAZEPINA. DUPA 2,3 ZILE DE TRATAMENT BAIETELUL A INCEPUT SA SE COMPORTE CA UN SOMNAMBUL NOAPTEA, ERA TARE AGITAT SI NU AM PUTUT INTELEGE DE CE A PRIMIT COPILASUL TRAT CU CARBAMAZEPINA. E UN COPIL ISTET, FACEM DE 2 ANI PIAN CU REZULTATE FOARTE BUNE LA SCOALA E OK, DOAR CA E NAZDRAVAN. EU AM INTRERUPT TRATAMUNTUL. CRED CA E O AFACERE PENTRU PSHIOLOGI SI PENTRU CEI CE PROMOVEAZA MEDICAMENTUL. TOTDEAUNA AU FOST COPI RAI SI NU AU FOST PSHIOLOGI.
  28.09.2008 14:28 
Copilul meu este hiperkinetic
Cred ca baietelul meu este hiperkinetic si nu prea stiu ce sa fac in legatura cu asta, cer ajutorul tuturor celor ce ma pot ajuta.
  03.08.2008 00:22 
O minune de copil autist
Eu am un copilas de 2 ani si jumatate, care la varsta de 2 ani a fost diagnosticat cu autism infantil. Psihologul spune ca ar fi vorba numai de elemente autiste. As fii interesata sa i-au legatura cu parinti legat de tratament. Noi lucram 2 ore pe zi si se vad progrese! Anton_ioana88
  21.07.2008 17:00 
COPII CU ADHD
EU SUNT PSIHOPEDAGOG SI LUCREZ CU ASTFEL DE COPII. TOTUL ESTE SA STII SI SA POTI SA DE BUCURI DE CEL MAI MIC PROGRES FACUT DE ACESTI COPII. SA ITI FACI UN PLAN DE LUCRU CU EI DAR PASII SA FIE FOARTE MICI. EI SA SIMTA CA TU TE BUCURII DE TOT CEEA CE FAC EI.
  15.07.2008 01:39 
copii autisti si cu adhd ,nu sunt acceptati in societate
am un baietel de 6 ani cu autism si adhd ,ia tratament cu stratera de 10,e un pic mai linistit.l-am avut la un centru pt.copii autisti sf.mihail,i-a mers bine,dar nu am mai putut sa l duc ,costa mult.l-am dat la o gradi normala,dupa o luna nu mi l a mai primit fiind prea agitat.acum e la o gradi speciala,are logoped,dar nu se lucreaza,mai deloc.ce se va alege de copilul meu frumos daca eu nu am bani sa i angajez un pedagog si la gradi nu persevereaza.acesti copii sunt vazuti ca monstrii ,nu sunt vazuti cu ochi buni de ceilalti parinti nici in parc,peste tot mi se spune ca este rau si sa plec cu el ca loveste copii ,le ia jucariile,musca.eu il iubesc enorm si pling ca nu am puterea sa i ofer mai mult de atat
  05.07.2008 01:07 
sindrom hiperkinetic
salut am 23 ani si tocmai am fost diagnostgicat cu sindrom hiperkinetic de cardiolog parintii mei mi-au povestit ca in copilaie am avut manifestari precum sunt acum la adhd numai ca acum am probleme cu inima avand muschiul ventricolului stang prea dezvoltat si atriul stang marit si o viteza a circulatiei sangelui mult mai mare de cat ar trebui ceea ce imi ridica tensiunea foarte mult totul declansanduse de la adhd
  19.06.2008 15:33 
Trebuie sa avem speranta
Am un fratior de 5 ani care a fost diagnosticat cu sindrom hiperkinetic, sau mai nou se zice hiperactiv. Simt nevoia sa mi spun off-ul. Eu sunt nevoita sa le ridic moralul parintilor mei, acest lucru fiind destul de greu, deoarece n urma cu 9 ani am mai avut o pierdere n familie, un fratior. Vreau sa va zic ca sunt ncrezatoare n terapiile si metodele cu care se lucreaza, dar lumea din jur, n special majoritatea medicilor specialisti nu au nvatat sa explice oamenilor de rnd pe ntelesul lor. As putea sa zic, chiar de dezamagita. Fratiorul meu nca nu vorbeste dar totusi ntelege n proportie de 80% cam tot ce i se zic. Acum am fost la comisie la DGASPC si a fost ncadrat n gradul de handicap accentuat. As dori sa-mi dati un sfat, o idee unde as putea merge, deoarece n Vaslui ducem lipsa de specialisti care sa-si faca treaba bine... Sper sa raspundeti. Va multumesc
  20.04.2008 07:31 
Pentru "strigator la cer"
Si eu am un copil care are ADHD si imi vine "sa strig la cer" ca nu este inteles de colegi, profesori, parintii altor copii. El nu are nicio vina ca s-a nascut asa. Vinovati sunt cei care nu inteleg ca acesti copii merita o sansa in viata ca sunt de o inteligenta mult peste medie si sunt convinsa ca sunt recuperabili integral. Ne trebuie doar rabdare educatie si intelegere din partea tuturor.
  12.04.2008 22:15 
Am un baietel de 6 ani si 6 luni, merge la gradinita si anul acesta va merge si la scoala. La varsta de 4 ani a fost diag cu ADHD si in urma tratamentului si a sedintelor cu psihologul este foarte bine. Chiar si acum continuam sedintele.
  26.03.2008 23:37 
Pt doamna cu "este strigator la cer"
Ce vina are copilul? Chiar atat de redusa mental sunteti sa spuneti ca acesti copii sunt un pericol? Daca copilul tau ar fi avut astfel de problema? Tot asa ai spune? Acele "creaturi" cum le spui sunt tot niste copii nevinovati!! Dar asta e Romania... ce ar fi sa strangem toti copii cu probleme si sa ii tinem inchis in tarcuri legati cu lanturi de picioare... asta te-ar face mai fericita? Imi este mila de tine... cum le poti spune unor copii ca sunt creaturi... atunci iati creatura ta si mutate la polu nord sa nu te mai deranjeze nimeni
  24.03.2008 17:43 
Este strigator la cer!
Acesti copii sunt un pericol pentru ceilalti copii sanatosi nimeni nu realizeaza asta? In clasa in care invata copilul meu, avem un asemenea element si loveste colegii lui si nu in ultimul rand si doamnele invatatoare. Orele nu mai sunt ore si in clasa e un adevarat circ in momentul in care doamna incearca sa potoleasca acest copil daca-l putem numi asa. Pt. acesti copii ar trebui sa fie scoli speciale noi parintii nu ne putem oferi copilul drept cobai pentru integrarea in societate a acestor creaturi.
  23.03.2008 18:00 
Puneti-va si in locul nostru!
Sunt invatatoare cu vechime de 19 ani in invatamant. De 2 ani a fost inscris in clasa mea un elev cu acest diagnostic si atmosfera din clasa mea s-a transformat intr-un adevarat calvar. Nu de putine ori am fost pust in situatia de a nu-mi mai putea sustine lectia deoarece trebuia sa stau de vorba cu acest elev-problema, pentru a-l ajuta sa se linisteasca. In clasa mai am inca 26 de elevi! Cu acestia ce sa fac?! Va asigur ca am avut toata bunavointa fata de acest copil. L-am asezat in locul cel mai apropiat de mine pentru a-l putea ajuta, il solicit foarte des la lectii cu sarcini scurte si usoare care ii creaza satisfactie, am citit articole pe net despre afectiunea lui (drept dovada; scriu acest comentariu), dar nu se poate ca intreaga mea activitate si atentie sa graviteze in jurul acestui copil! Recunosc ca au fost situatii cand, simtind ca imi pierd cumpatul, l-am trimis in ultima banca sau l-am dat afarapentru 5-10 min. pt. a se putea linisti (pe cat posibil el, dar mai ales eu). In permanenta tipa, se stramba, face comentarii deplasate, isi deranjeaza colegii si ii ameninta si multe multe altele. E suficient ca el sa dea tonul la zgomot, ca si altii sa contribuie apoi la deranjarea orei si mai mult. I-am rugat pe copii sa nu il mai provoace si nici sa nu se lase provocati de el, dar si ei sunt tot copii! Uneori ei imi spun: "doamna, spuneti-i sa taca, ca nu ma pot concentra!" Deci, ce pot face cadrele didactice din scolile normale cu astfel de elevi? Ce sa faca colegii acestor copii? Sa va mai spun ceva: tatal elevului meu in cei 2 ani a venit la scoala de 3 ori! Pe mama sa nici nu o cunosc! Chiar daca initial am considerat ca ma voi descurca cu acest elev, bineinteles contand pe sprijinul familiei, acum nu mai sunt asa sigura ca o voi putea face, dar nici nu voi solicita mutarea lui in soala speciala, fiind un copil cu inteligenta peste medie. Progres as putea spune ca face deoarece acum doreste sa vina la scoala, la scoala de unde a fost transferat fiind dus cu forta pur si simplu, dar pt. mine si restul copiilor v-am spus si repet e un adevarat calvar. In zilele in care a mai lipsit, la prima ora cand faceam prezenta, copii chiar suflau usurati si spuneau: " ce bine, doamna, azi o sa fie liniste, ca; lipseste Dan!".
  22.03.2008 15:20 
Suntem disperati
Avem un baietel de 2 ani si 10 luni si nu vorbeste, este foarte agitat si agresiv, tipa daca nu i se face pe plac si nu numai. Nu este atent daca vorbesti cu el si nu are rabdare nici sa manance. Se urca pe dulapuri, tranteste tot ce prinde-n mana. A fost doua saptamani la cresa dar doamnele au spus k nu pot avea grija de el. A fost diagnosticat cu acest sindrom si simptome de autism. Am incercat cu sirop encephabol si pikovit dar fara niciun rezultat, la noi nu exista gradinite speciale pt copii cu probleme si nu mai stiu ce sa fac; daca ati trecut prin asemenea probleme, va rog dati-mi si mie un sfat! adinamorgos@yahoo.com
  14.03.2008 10:15 
Profesori inteligenti care vor doar salarii si cadouri
Baiatul meu este cl a8 a profesoara lui de geografie nu il scoate din nota 3, cea de engleza daca nu iese afara din clasa tot nota 3 si 2 ii aplica si il mai face si nebun face terapie si tratament cu strattera ce e de facut?
  14.03.2008 10:10 
Ingrijorare si disperare
Parerea mea este ca majoritatea profesorilor nu stiu pe ce lume traiesc.
  04.03.2008 13:35 
Buna ziua
Eu am 2 baieti, unul de 7 si celalalt de 9 ani si amandoi au adhd, le dau tratamente dar inca nu am vazut rezultate prea mari, mai ales la cel mic care este de neoprit.
  11.02.2008 16:57 
Danut
Danut se confrunta cu aceasta problema se controleaza la gradinita dar acasa e greu. Un medic care diagnosticheaza in iris a spus ca ehiperchinetic. Am fost la psiholog dar a spus ca nu este pentru ca se poate concentra, poate asculta este permanent agitat acum ii fac un tratament naturist pentru irigarea mai buna a creierului. Mai vreau o parere.
  06.02.2008 19:56 
Este un motiv de ingrijorare?
Mentionez ca fetita mea in varsta de 1 an si 5 luni nu vorbeste mai deloc si mai exact rosteste doar mama, tata, pa-pa si un limbaj inteles doar de ea. Este oare acesta un motiv sa ma ingrijorez comparativ cu alti copiii de aceeasi varsta care vorbesc mult mai multe cuvinte. Multumesc mult!
  05.12.2007 22:43 
E grav
Degeaba te chinui acasa daca la scoala profesorii ii catalogheaza nebuni si ii marginalizeaza.
  02.12.2007 12:32 
ADHD
Am un baiat de 16 ani si pana acum o luna de zile nu am stiut ca exista acest sindrom. Am aflat despre el din revista Psihologia. Unde ma pot adresa pentru copil in vederea diagnosticarii si tratamentului?
  01.12.2007 15:07 
Buna ziua. Sunt mama unui baietel in varsta de 2 ani si 8 luni. Nu stiu daca copilul meu are o problema sau daca am eu una. Tot timpul este agitat, nu are rabdare sa se joace mai mult de 10 minute cu o jucarie chiar daca o indrageste foarte mult, la masa nu sta linistit, are o agresivitate fata de noi cei apropiati lui, se urca peste tot (pe masa, pe dulap, pe scaune), se baga pe sub masa, arunca jucariile, dar daca le strica plange si ma pune sa i le repar, nu da jucariile sau orice ii apartine la nimeni, nu ne asculta, etc. Am incercat cam totul cu el si cu pedepse, i-am luat si jucariile, l-am si certat, am si tipat la el. Problema este ca nu face in fiecare zi. Are si zile cand se joaca frumos si are rabdare sa se uite la un desen animat, sa asculte o melodie, sa construiasca un castel, etc. Are oare o problema sau este din cauza varstei. Va rog sa imi dati o mana de ajutor. Va multumesc!! Adresa mea este kathy78@k.ro
  30.11.2007 18:12 
Despre copilul meu
Am un baietel de 5 ani si locuim la Londra. La gradinita mi s-a spus ca baiatul vrea mereu sa fie in centru atentiei si e greu de lucrat cu el. Acum e la scoala de la 9 la 3:30. E foarte inteligent si mi separe ca au inceput sa il preocupe altfel de lucruri ca decat cele pentru varsta lui, ca de exemplu: ce sotie va avea el, ce va face el cand va fi mare si va avea copii. Aici are tot ce-ti doreste dar tot nu-i multumit vrea elicopter cu motor si avion care zboara pe sus. Isi face lectiile repede si de multe ori imi cere sa il ascult cum citeste sau socoteste. Mi-e teama pentru el ca nu vreau sa ii administrez medicamente nici macar pe baza de plante. Daca aveti un sfat ceva va rog sa imi trimiteti pe adresa hitachiemi@yahoo.com
  30.11.2007 12:58 
parinte
Eu sunt mamica unui copil de 11 luni, care este mereu in miscare.Nu are rabdare sa manance decat cu jucarii.In momentul in care ceva sau cineva ii distrage atentia,nu-l mai intereseaza mancarea si nici jucaria din mana.Raspunde cand il strigam, vrea mereu sa se miste, sa mearga, sa aiba cate o noua activitate. Noaptea se foieste de multe ori,este agitat si nu-si gaseste locul. Cum as putea sa-mi dau seama daca la varsta lui sufera sau nu de ADHD? In celelalte articole se vorbeste doar de copii trecuti de trei ani. Nu ne putem da seama ,daca copilul nostru mai mic de aceasta varsta, poate suferi de aceasta boala?
  24.11.2007 11:09 
Copilul meu
Am un baietel in varsta de 8 ani. Este hiperkinetic si toate caracteristicile citite mai sus intr-adevar i se potrivesc. Am urmat un tratament medicamentos care practic il "pleostea". Am intrerupt medicatia si am facut sedinte de psihoterapie ptr. o perioada. Marea problema este ca multi parinti sunt deranjati de atitudinea lui la scoala si il condamna ptr. impulsivitatea lui. Cred ca ar trebui o informare mai agresiva ptr. ca nu este o boala desi unii o considera ca atare.
  25.10.2007 20:17 
Fratele meu Bogdan
Am si eu un frate care a fost diagnosticat cu autism si as dori sa stiu care ar fi cel mai potrivit tratament pt el avand in vedere faptul ca are 8 ani si este hiperkinetic.Va rog mult astept un raspuns.
  24.10.2007 22:47 
Pentru doamna care vrea sa adopte fetita de 7 ani
Dati-mi o adresa de mail ca sa va pot raspunde sau scrieti mesajele dvs si intrebarile pe forum. Va astept!
  23.10.2007 20:31 
ADHD
am citit,si sint curioasa cine si ce ma sfatuieste.Vreau sa adopt o fetita ce are 7 ani,nu stim sigur deoarece are statutul de copil gasit.SE afla la mine in regim de urgenta deoarece asistenta maternala ce a ingrijit o pina acum nu a vrut sa o mai tina.eu sincer nu stiu daca e intradevar nu mai sindromul sau joaca un rol important si educatia ce unii nu au primit o nu as dori sai continui tratamentul ce la primit la cea ce a crescut o pina acum,am niste nervi de otel si totusi mai si cedeaza citeodata,vom merge la consiliere si vom vedea de are vrun rezultat.Este inteligenta,de aia am ceva sperante,sau prin facerea mea de bine imi semnez singura sentinta? este greu dar totusi am sperante.astept sfaturi.multumesc.
  20.10.2007 20:34 
sunt extrem de ingrijorata
am o fetita de 3 ani si 10 luni, care nu vorbeste, nu are probleme cu auzul iar cand spun ca nu vorbeste ma refer la faptul ca pe langa agitatia permanenta, vorbeste o limba "a ei"daca pot spune asa; canta, danseaza si a fost diagnosticata cu sindrom hiperkinetic de catre psihiatru. Ma intereseaza daca mai exista copii care nu vorbesc si sunt astfel diagnosticati,si care ar fi posibilitatea de tratare. Ea face tratament cu encephabol suspensie si pikovit.Refuza orice fel de mancare gatita, supe, ciorbe, mancaruri, fripturi,si refuza orice fel de fructe (asta ma inspaimanta forte mult). In concluzie sunt exasperata de faptul ca n-am o comunicare normala cu ea, nu mananca si agitatia pentru care mi-au dat-o afara din gradinita spunandu-mi educatoarea ca nu poate sa invete ceilalti copii din pricina eI. Cum sa procedez avand in vedere ca si posibilitatile mele financiare sunt limitate. Va rog ajutati-ma cu un sfat: luciapisi@yahoo.com
  01.09.2007 21:50 
parinte de baiat
Copilul meu a fost diagnosticat cu ADHD anul trecut .Din primul an de viata a avut o agitatie groaznica niciodada nu era linistitsi am avut tot timpul probleme cu educatoarele de la gradinita ,cu doamnele invatatoare de la scoala ,care nu cunosc sau nu vor sa cunoasca problemele unor astfel de copii.Copilul este foarte inteligent dar nu reactioneaza la nici un fel de comanda decit daca este luat cu binisorul si cu multa rabdare.Refuza sa se spele ,nu face aproape nimic din ce ise spune ,nu poti avea incredere in el.A luat Strattera de 18 mg 6 luni si pot spune ca am observat o imbunatatire a concentrarii si a atentiei dar foarte putin.Am citipe net despre Strattera ca este un medicament periculos .Ce sa fac?sa-mi pun copilul in pericol sau sa intrerup?As dori un sfat de la spcialist va rog ajutati-ma.stefanjercan@yahoo.com
  28.08.2007 10:13 
Ghid pentru parintii copiilor cu ADHD
Copiii ADHD sunt speciali! Acest lucru trebuie foarte bine inteles de catre toti parintii! Si pentru a veni in ajutorul lor (al parintilor), deoarece nu este foarte usor ca parintii sa se adapteze acestei situatii, recomand tuturor o carte scrisa de o echipa de psihiatrii din Germania: "Copilul hiperactiv si incapatanat - Ghid pentru parinti", se comanda prin internet unei edituri din Cluj specializata in psihiatrie infantila. Iata adresa sit-ului: www.rtscluj.ro. Bineinteles ca acesta carte nu substituie consultatiile cu psihoterapeutul, dar este de un real ajutor in imbunatatirea comunicarii dintre parinti si copil. Si sa stiti ca daca urmati pasii descrisi veti avea rezultate foarte bune. Din experienta mea, am constatat ca adultii cer foarte multe copiilor lor, incepand chiar de cand incep sa rosteasca primele cuvinte, iar ei din dorinta de a ne fi pe plac, incearca sa duca la indeplinire cerintele noastre. Insa cand aceste cerinte nu au in vedere si dorintele lor, atunci intervine conflictul... Fiti rezonabili cand cereti ceva copiilor vostri! Si neaparat multumiti cand v-au ascultat! Deoarece noi formulam cerintele, dar uitam sa laudam copilul pentru reusitele lui. Pentru noi este normal ca a reusit, dar el poate inca nu stie sa deceleze din atitudinea noastra faptul ca suntem multumiti de el. Trebuie sa ii spunem in permanenta cata incredere avem in el, cat de mult il iubim...Pentru ca de multe ori uitam sa facem acest lucru, iar ei sufera in tacere si ... in hiperactivitate... Asta inteleg eu din hiperactivitatea copilului: lipsa comunicarii intre parinti si copil, refularea nemultumirilor acestuia in cele mai neasteptate situatii. Parinti, ascultati-va copilul! Intelegeti-l! Iubiti-l! Spuneti-i asta! Analizati-va pe voi insiva si relatia pe care ati avut-o cu el pana acum!!! Fara graba descoriti unde ati gresit si recunoasteti ca ati gresit!! Indreptati greseala!!! Linistea voastra sufleteasca se va reflecta in foarte multa intelegere si rabdare in relatia cu copilul!!! Iar el, cel care are atata nevoie de stabilitate va va aduce neasemuite si placute satisfactii!!! Copiii nostri sunt oglinda noastra!!! Cum sunt ei, asa sunt si vor fi si ei!! Destul... Iubiti-va mult!!!!
  15.08.2007 13:19 
despre vlad
am citit aproape toate articolele scrise de parinti si ma regasesc in fiecare . deosebirea este ca vald are 12 ani impliniti si nu se igienizeaza singur, nu poate fi lasat singur pe strada sau in casa, nu sunt sigura de reactiile lui . problema mea este ca medicii psihologi nu-i acorda coeficientul de inteligenta corect, pentru a primi gradul 1 de handicap iar lui ii trebuie mereu un insotitor.ne-am descurcat pana acum cum am putut dar devine din ce in ce mai greu. astept un sfat de la dvs. sunt din brasov acoterm_2002@yahoo.com
  14.08.2007 17:25 
copilul meu
copilul meu a fost diagnosticat cu adhd si deficit de limbaj.are 4 ani si inca nu are un vocabular dezvoltat spunand doar cuvinte din 3 silabe si nu spune niciodata mai mult de 2 cuvinte legate.as vrea sa stiu daca si alti copii cu acelasi diagnostic au aceeasi probelma,sau s-au confruntat cu ea
  04.08.2007 19:29 
despre copil
traim o adevarata drama.stam cu copilul acasa.are deja 5 ani jumate.nu se adapteaza deloc...oare il vom tine mereu acasa pentru ca nimeni nu face nimic pentru acesti copii???
  30.05.2007 13:30 
Sindrom ADHD
Chiar cu riscul de a exagera ,va pot spune ,ca in lunga mea cariera (acum 33 de ani era considerata chiar o aiureala),am tratat totdeauna parintii copilului si in mod indirect copilulu. Tin minte ca mergeam la gradinita sau scoala si incercam sa explic cadrelor didactice cum trebuie sa se poarte, cum sa actioneze in orice situatie. PANA IN 1990 AM AVUT CAZURI MAI PUTINE iar cadrele didactice erau mult mai receptive,si bineinteles si rezulatatele erau incomparabil mai bune. Pe vremea aceea eram putini specialisti in clinici (cate unu in fiecare judet)si chiar foarte bine pregatiti.Acum avem o gramada de psihologi (si daca ar fi numai asta)si persoane care "citesc" diferite lucrari de psihologie care se considera si autorizate sa mai dea si sfaturi.EU CE SFAT SA VA MAI DAU ? POATE UNU SINGUR NU UITATI CA MAI SANT SI SPECIALISTI ADEVARATI. DR NAGHI DOREL, logoped, afaziolog,psihoterapeut online,surdolog
  02.05.2007 20:34 
Copilul meu este hiperkinetic?
Am un baietel de 5ani,este hiperkinetic, ca tratament a luat cerebrolizin,haloperitol si as vrea sa stiu daca risatarum ii face bine, in prezent este la gradinita la o fundatie,pentru ca la celelalte gradinite si de stat si particulare au zis ca are ADHD si este un handicap si sa-l duc la o gradinita speciala.Copilul meu este o fire vesela,foarte sociabil,acum vobeste destul de bine si poate comunica cu cei din jur dar cam atit.Va multumesc
  02.05.2007 10:17 
SPER SA VA AJUT
LUCREZ IN DOMENIUL CLINC DE 33 DE ANI .Am avut mi de cazuri,dar indiferent cum au fost am reusit sa lucrez cu un copil hiperkinetic(cu autism infantil).Trebuie sa ai multa rabdare si imaginatie in orice moment trebuie sa gasesti o solutie ptr a-i capta atentia .Din pacate asta nu se invata la facultate ci se formeaza pe parcursul activitatii.MEdicamentele recomandate sant bune dar nu asa cum i le-ati administrat si nu numai acelea ,ar mai trebui si altele dupa o alta formula de administrare.Cat priveste partea de logopedie aceasta este absolut necesara dar va trebuie unlogoped cu multa experienta si rabdare. va rog sa-mi raspundeti si s-mi spuneti de unde ati facut rost de risatarum ptr ca am un pacient care ar avea nevoie si nu am pe nimeni in germania cu stima dr naghi dorel
  30.03.2007 14:41 
Denisa
Denisa are 6 ani si nu vorbeste a fost diagnosticata cu ADHD cu elemente autiste.Este foarte agitata si are mainile transpirate repeta cateva cuvinte (mama,papa,nu)de foarte multe ori,este si agresiva.Merge la o gradinita speciala unde exista si logoped dar nu poate lucra cu ea deoarece nu sta locului.In momentul de fata ia un tratament compus din:depakine,rispen,risatarum.dar nu este nici oinbunatatire.Credeti ca este bun acest tratament?Ce ne-ati putea recomanda?
  25.03.2007 13:18 
educatia
parerea mea ca parinte a unui baiat adolescent azi, care a observat din mica pruncie a copilului ca...ceva deosebit fata de ...obisnuit se intimpla, este: ar trebui sa ne uitam intai la noi, sa ne cunoastem din cine ne tragem , un pic mai atent.Nimic nu se intimpla fara urmari: ma refer la sanatate fizica si psihica.Eu in primele luni de viata ale copilului am intrebat parintii sotului despre ce boli semnificative au avut in familie, ...mi se parea normal, cunoscind totusi, bolile din familia mea.Doream sa le cunosc sa intocmesc un rezumat...pt mai tirziu , o analiza.Dar m-am lovit de privirile suspecte ale soacrei, catre socru, am inteles repede, dar nu am inteles de ce singuri ne taiem craca de sub picioare cu aceasta atitudine.Copilul meu a fost hiperkinetic, l-am urmarit atent, fara probleme majore, am incercat sa-l ajut sa se inteleaga el pe el si sa nu-i fie cumva rusine cu asta.Dar mie mi-a fost rusine cu niste bunici de ai lui, sotul meu a fost si el asa in tinerete, am aflat cu totul intimplator.Nu consider o rusine sa iti cunosti familia, doar comunismul a inoculat acestor oameni (?) dorinta de bani, putere si...suspiciune fata choiar de propria familie.Ce legatura are sanatatea cu asta?....Ar trebui sa ne revizuim atitudinile, sa pastram ce merita si sa aruncam...gunoiul.Sanatatea e importanta.
  16.01.2007 17:01 
hiperkinetic
nu cred ca un psiholog ajuta f mult un copil hiperkinetic,am fost cu baiatul meu dar n am vazut schimbari la el.
  15.01.2007 14:12 
Partial adevarat la unii
Copilul meu facea unele din specificatile de mai sus dar nu la ajutat pshihologul cat atitudine parintilor a scolii . Un asfel de copil daca mai este si abuzat la scoala marginalizat este o catastrofa pentru el cu urmarii grave .Ce l-a ajutat este arterapia acasa cat si la un centru . Protectia copilului nu apara un asfel de copil si nu beneficiaza de protectie. al condamna .Am patit-o si stim ce fac . Totul este sa faca sport activitate si vorba buna cu multe explicatii si chiar repetate.Si eventual sedative naturale .Cu rezultate exceptionale . Asta ia si copilul meu acum de 1 an . alte medicamente au si efecte adverse . Protejatii asfel de copii sunt o valoare si foarte inteligenti chiar mai inteligenti ca altii si multe calitati.
  03.01.2007 19:36 
am o prietena care are un baietel cu acesta simptome.am sa-i spun de acest sinrom sunt convinsa ca ea nu stie
  13.12.2006 15:15 
Atentie la Coca-Cola
De curand am primit un raport detaliat asupra substantelor continute in bauturile gen Coca-Cola, Pepsi etc. Toate contin o substanta care nu numai ca intretine sindromul ADHD, dar il si agraveaza. Asadar, MARE ATENTIE!!!
  05.12.2006 11:00 
in zilele noastre copiii sunt tinuti mai mult in casa in fata calculatorului si desenelor animate. daca copilul ar sta mai mult in aer liber si si-ar consuma energia cu diverse sporturi usoare care sa- isolicite atentia nu cred ca-ti mai descrie atatea sindroame. sunt bolile civilizatiei moderne....
  20.11.2006 08:21 
vot de blam
eu cred ca asta e o afectiune inventata pentru a se mai vinde niste medicamente
  10.11.2006 20:18 
Nu disperati
Dragi parinti cu copii cu ADHD, nu disperati. Stiu din proprie experienta ca va este foarte greu, dar trebuie sa va impacati cu soarta si sa fiti ffff calmi, altfel nu ajungeti nicaieri. Nici cu Strattera copilul nu vi se va schimba miraculos. Aceasta deficienta dureaza toata viata, deci copilul trebuie invatat cum sa se adapteze. Ajutor gasiti pe net. In Romania exista foarte putina literatura de specialitate. Dar eu am gasit unele informatii pe siteuri despre copii romanesti. De asemenea cereti psihologului sa va explice metode prin care sa va faceti ascultat de copil. De asemenea trebuie neaparat sa vorbiti cu diriginta si profesorii si sa le explicati ca baiatul se comporta asa pt ca are o afectiune, nu pt ca e prost crescut. In legea invatamantului exista un capitol despre drepturile copiilor. cautati la Planului-cadru de nvatamnt pentru clasele/grupele din nvatamntul special sau de masa care scolarizeaza elevi cu deficiente moderate sau usoare Succes
  08.11.2006 11:27 
parinte
mi-am permis titlul de parinte.sunt inginer, inspector de stat, si foarte curind termin studiile juridice. In speta de fata, sunt PARINTE, adica am un copil de 13 ani, este elev in clasa a VII-a, si in primavara a fost diagnosticat de Dna Dr.psihiatru Simona Macovei din cadrul Spitalului Dr.Alexandru Obregia, ca suferind de ceea ce se numeste ADHD. a urmat cu STRATERA de 25 cam 2 luni , apoi a trecut la STRATERA de 40 cu care urmeazai acum. Desigur, am inceput sedinte de terapie cu psihologul spitalului, Dna Psih.Viorica Paun, si continuam.Caut prmanent date pe orice cale, si asa am ajuns pe net la acest articol. Parerea mea, .... desigur neavizata, ....foarte putine schimbari in atitudinea copilului, dupa 5 luni de tratament asteptam rezultate mai notabile, efcte vizibile, ori la copil nu se prea simpte diferenta.Sigur, o schimbare in bine se vede, dar foarte putin.Poate ca acest lucru se datoreaza unor deficiente ale noastre, ale familiei, pe care incercam sa le inlaturam; - nu reusim totdeauna sa-l determinam sa ia medicamentul dimineata, asa cum i-a prescris si a insistat Dr.Macovei(am informat-o de acest lucru si in discutiile cu copilul a punctat necesitatea adminitrarii dimineata, pentru a-i sporii atentia la scoala, pentru a mai potolit la scoala). - nu mai este la fel de neascultator ca inainte de inceperea tratamentului, dar mai are iesiri, -are recomandare de ochelari, i-am acg\hizitionat, dar nu-i poarta; - are recomandare de a purta talonete in incaltaminte, foarte greu i-l determinam sa le poarte, uneori nu reusim. - CONSIDER CA O PARTE DIN VINA O ARE SI SOTIA CARE NU REUSESTE de cele mai multe ori sa se faca ascultata, sa se faca respectata,sa se impace cu el asa cum eu ma inteleg cu el.Nu are rabdarea necesara, de multe ori reuseste sa ma stirneasca si pe mine sa am atitudini ostile copilului, numai ca de regula revin si caut o apropiere si intelegere a faptelor, discutind linistit cu el, explicindu-i, obtinind de la el promisiuni, pe care nu le prea respecta, mai ales in ceea ce priveste relatia lui cu MAMA-sa. O alta cuuza ar putea -o constitui, frecventa redusa a sedintelor la psiholog, cam o data sau de 2 ori pe luna; noi locuim in Rosiorii de vede, el invata dimineata, si desii Diriginta cunoaste afectiunea copiluylui, nu are un comportament adecvat, nu STIE sa lucreze cu un astfel de copil. As fi incantat daca: - imi trimiteti sfatul Dvs.tra, la ce sa ma astept in viitorul apropiat, dar mai incolo, la maturizare? - ce trebuie sa mai facem pentru a-l ajuta pe Ionut cat mai eficient? - sa-mi recomandati de unde sa iau informatii, in special de natura psihologica; stiu, este o profesie si nu ma pot substitui MEDIDULUI sau PSIHOLOGULUI< dar daca am unele cunostinte, poate imi va fi mai usor sa lucrez cu Ionut, si s-o determin si pe sotie la altfel de comportament. Nu ma trimiteti s acumpar carti, ca nu mai am bani; o biblioteca, un imprumut de carte.... asa este, anul acesta am LICENTA si eu si sotia, dar nu-mi permit sa neglijez afectiunile copilului. gatlan@easynet.ro sau gatlanalex@afer.ro ce inseamna CPAP ?
  07.11.2006 14:31 
un articol extraordinar!
Chiar in aceasta perioada, copilul meu se comporta exact cum sint descrise aceste manifestari. Insa el mai si scrisneste din dinti noaptea prin somn.Am vorbit cu psihologul de la gradinita si mi-a spus ca nu e cazul sa ma alarmez, ca nu e nimic grav. Totusi voi merge si la un medic specialist, pentru ca nu pot sa-mi las copilul cu un astfel de comportament.Totusi as fi foarte interesanta sa stiu care sint cauzele acestui comportament pentru ca am inteles ca este o manifestare "la moda", daca pot sa spun asa, in rindul copiilor.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie