Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Soarele poate fi un mare pericol pentru copii

Soarele poate fi un mare pericol pentru copii

Duminica, 14 August 2005
Cu precadere in ultimii ani, cand temperaturile  din timpul verii au crescut, este total contraindicat sa lasati copiii prea mult timp in arsita, fara a-i proteja.

Raul de caldura

Socul termic (i se mai spune si raul de caldura) corespunde unei cresteri alarmante a temperaturii corpului (40 de grade C). Atmosfera supraincalzita (temperaturi de peste 30 de grade Celsius) si neaerisita favorizeaza aparitia socurilor termice. Copilul care sufera un soc termic are febra mare, vomita, are greturi; poate intra in delir, intr-o criza convulsiva si chiar poate sa-si piarda cunostinta. In cazuri grave, survine coma si chiar moartea. Pupilele sunt dilatate, iar pielea este calda si umeda.

Masuri de prevenire

Nu lasati copilul sa se joace in locuri supraincalzite si neaerisite; nu-l infofoliti in timpul zilelor toride; aveti grija ca micutul sa bea din abundenta si regulat apa atunci cand afara sunt temperaturi ridicate; socurile termice se produc in autovehiculele care au stationat prea mult timp in soare. Folositi parasolarul si nu lasati copilul intr-o masina fara aer conditionat, aflata in plin soare!

Insolatia

O forma particulara de soc termic este insolatia, care este cauzata de actiunea directa a razelor solare asupra capului. In general, un copil cu insolatie prezinta urmatoarele simptome: dureri de cap, greturi, voma, somnolenta, cateodata crize convulsive. Pulsul este lent, iar temperatura corpului este ridicata. Insolatia poate determina intrarea in coma.

Masuri de prevenire

Nu lasati copilul in plin soare; aveti grija sa bea abundent si regulat apa chiar inainte de a i se face sete; evitati iesirile si expunerile la soare in cea mai calda parte a zilei; acoperiti capul si gatul copilului cu o palarie larga. Adesea este protejat numai capul, ignorandu-se faptul ca si gatul este o zona foarte sensibila.

Masuri de prim-ajutor in cazul insolatiilor si socurilor termice

Duceti copilul intr-un loc umbros si aerisit; reduceti temperatura corpului: dezbracati copilul de haine (deoarece ele retin caldura) si aerisiti-le; stropiti-l cu apa calduta sau proaspata (nu foarte rece) pe corp; infasurati-l intr-un cearsaf umed. De asemenea, inveliti capul copilului intr-un servet umed. Apa se va evapora si va raci pielea; in cazul in care este constient, dati-i sa bea apa; verificati daca respira normal si  daca inima ii bate ca de obicei; daca si-a pierdut cunostinta, chemati o ambulanta si asezati-l pe o parte a corpului. Daca respira, nu trebuie asezat pe spate. Limba sau voma pot astupa caile respiratorii si copilul se poate asfixia. Daca respiratia s-a oprit, intoarceti copilul pe spate si incepeti reanimarea cardio-respiratorie.

Arsurile solare

Soarele poate deveni dusmanul nostru de temut, nocivitatea ultravioletelor constituind o grava problema de mediu si de sanatate publica. Fiind mai subtire, pielea bebelusilor si a copiilor este mai sensibila la expunerea solara. Pentru un adult, riscul de cancer al pielii este mult mai mare in cazul in care a suferit arsuri solare grave inaintea varstei de 18 ani. Semnele caracteristice arsurilor sunt inrosirea si cresterea temperaturii pielii, la care se adauga senzatia de durere la atingere. In cateva zile, epiderma incepe sa se descuameze.

Prevenire

Feriti bebelusii de soare!  Pentru ei sunt de preferat locurile umbroase; pentru copiii mai mari de un an, aveti grija sa utilizati un produs solar special, fara parfum si fara filtre chimice. Alegeti geluri sau lotiuni care contin vitamina E. Protectia solara este asigurata pe o perioada de maximum doua ore. Este nevoie sa aplicati crema cu regularitate; la soare, copiii au nevoie de palarie si ochelari. Alegeti lentile solare cu filtru pentru ultraviolete. Asigurati-va ca urechile, nasul, ceafa si gatul sunt bine protejate; din luna mai pana in august radiatiile solare sunt mai intense intre orele 11.00 si 16.00. Micutul nu trebuie sa ramana in soare, mai ales in acest interval; asteptati ca pielea sa fie uscata inainte de a aplica uleiul sau crema solara, altfel nu va avea efect. Ungeti pielea copilului cu 15-30 de minute inainte de a merge afara.

Masuri de prim-ajutor

Aplicati comprese inmuiate in otet sau lapte rece pe pielea copilului. Au efect antitermic si rehidrateaza pielea; in cazul in care copilul face febra puternica si starea generala se deterioreaza, consultati medicul.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie