Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Sarcina > Sfaturi utile > Stresul si infertilitatea - o relatie cauza-efect?

Stresul si infertilitatea - o relatie cauza-efect?

"Relaxeaza-te, lasa lucrurile in voia lor si vei vedea ca in scurt timp, vei ramane insarcinata..."; "Luati-va o vacanta..."; "Nu te mai gandi atat de mult la acest lucru si atunci se va intampla..."; "Adoptati un copil si vei vedea ca, nu peste multa vreme...". Acestea sunt cateva exemple de sfaturi pe care le vei auzi de la cei din jur atunci cand le spui ca, desi din punct de vedere fizic tu si partenerul tau sunteti sanatosi, nu reusesti sa ramai insarcinata.
Mesajul principal care rezulta din aceste exemple este ca, uneori, intre infertilitate si stres exista o stransa legatura (o relatie cauza-efect). Din multe puncte de vedere, este de inteles ca se intampla astfel. Atunci cand iti doresti din tot sufletul un copil, este imposibil sa nu fii agitata si sa nu te gandesti la acest lucru pana cand sarcina este confirmata de medic. Sperantele cresc in fiecare luna, iar dezamagirea si descurajarea sunt cu atat mai mari cu cat observi ca nici de data aceasta n-a fost sa fie... Ca sa nu mai spunem ca, daca urmezi un tratament specific, se adauga si alte surse de stres: controale medicale regulate, proceduri uneori neplacute si costisitoare.

Stresul poate avea un impact considerabil asupra fertilitatii. Majoritatea medicilor si a psihologilor care lucreaza in domeniu au avut atat pacienti de sex masculin care au fost diagnosticati cu azoospermie (prin aceasta se intelege lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal - barbatul ejaculeaza un fluid care nu contine deloc spermatozoizi), cat si femei care si-au pierdut interesul pentru relatiile intime dupa ce li s-a spus ca sunt sterile.

Atat in ceea ce priveste femeile, cat si barbatii, s-a stabilit fara dubii existenta unei legaturi intre infertilitate si libidou. Femeile care afla ca nu pot avea copii nu se mai "simt femei" si, cand participa intamplator la o discutie despre copii, se simt inferioare si "pe dinafara". Pe termen lung, acest aspect duce la aparitia unor complexe majore. Pe de alta parte, barbatii asociaza capacitatea de reproducere cu virilitatea, cand de fapt impotenta si infertilitatea masculina nu sunt nici pe departe unul si acelasi lucru.


Relatia cauza - efect dintre stres si infertilitate

Avem de a face cu doua situatii. Relatia aceasta poate fi cauzala (stresul provoaca infertilitatea) sau reactiva (infertilitatea este cea care duce la aparitia stresului). Este foarte dificil de stabilit diferenta clara intre cele doua situatii, si depinde de personalitatea fiecarui pacient in parte.

Gandeste-te la tine insati: in general vorbind, cum reactionezi in conditii de stres? De exemplu, la serviciu, dai randament mai bun atunci cand lucrezi sub presiune? Infertilitatea este numai una dintre problemele pe care le ai - alaturi de alte neplaceri de ordin personal, profesional, etc?

Majoritatea pacientilor spun ca si-ar dori sa aiba un control direct asupra a ceea ce li se intampla in ansamblu si, in special, asupra fertilitatii lor. Nu este de mirare ca se simt vinovati pentru ca ii preocupa atat de mult problemele profesionale si nu mai au timp sa se relaxeze.


Impactul infertilitatii asupra respectului de sine

Indiscutabil, diagnosticul de infertilitate are un efect devastator asupra imaginii pe care o avem despre noi insine. "Nu ma mai simt femeie/ nu mai sunt barbat intreg" sunt frazele cel mai des auzite, imediat dupa ce pacientii afla acest lucru. "Toate femeile au copii! De ce mi se intampla tocmai mie?" - iata numai un exemplu care ilustreaza cat de mult a scazut pacienta respectiva in proprii ochi.

Fara sa stie, familia sau prietenii pot agrava aceasta situatie. Daca unei femei i se spune de catre mama sa: "Nu inteleg de ce ai probleme - eu am ramas foarte repede insarcinata", aceasta se va simti foarte neplacut, avand sentimentul ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor familiei sale.
          
Cercetarile au demonstrat ca femeile care se confrunta cu problema infertilitatii au stari de depresie mult mai profunde in comparatie cu acelea care sunt bolnave de cancer si urmeaza tratament specific. Dar cum este posibil asa ceva? Cele doua probleme nici nu suporta comparatie!

O posibila explicatie consta in faptul ca, pana in momentul in care afla vestea, pacientii nu si-au imaginat niciodata ca ar fi sterili. Nimic nu i-a pregatit pentru aceasta, tocmai de aceea socul este atat de puternic. Au senzatia ca intreaga viata le scapa de sub control, se simt inferiori si vulnerabili.


Tratamentul poate da rezultate, dar...

... In primul rand, este de durata. Cei mai multi pacienti se asteapta, mai mult sau mai putin constient, ca rezultatele sa apara in cel mai scurt timp dupa ce au inceput investigatiile si tratamentul. Acest lucru poate perturba procesul de remediere a problemei, pentru ca factorul psihic are un rol extrem de important. Pe masura ce timpul trece si nu se intampla nimic, pacientii isi pierd increderea in eficacitatea tratamentului si, nu de putine ori, il intrerup.

Unele dintre medicamentele care li se administreaza femeilor pentru astfel de probleme pot avea efecte adverse: dureri de cap, oboseala, iar sindromul premenstrual este resimtit mai intens decat de obicei.


Totusi, cum facem fata?

Pe langa tratamentul medical propriu zis, exista si alte cateva mijloace la care se poate recurge pentru relaxare: terapie prin masaj, imagistica, psihoterapie, yoga, exercitii fizice, si chiar... scrisul. Este bine ca pacientul sa se elibereze de toata frustrarea inerenta - si, pentru unii, a scrie constituie una dintre cele mai bune solutii.

De asemenea, este bine ca pacientul sa se implice in activitati cat mai diverse, care sa-i abata, pe cat posibil, gandurile de la problema sa. Poate acum este momentul sa dai curs unui hobby de care nu ai avut timp sa te ocupi. Orice este potrivit, pentru a-ti readuce increderea in tine si a nu te mai simti inutila... Pentru ca nimic nu este mai fals. Feminitatea ta nu este anulata, chiar daca - pentru moment - nu ai bebelusul pe care ti-l doresti. Dar pastreaza-ti speranta... miracolul maternitatii nu ar trebui sa-i fie refuzat nimanui. Va veni si clipa ta!

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  17.10.2006 10:54 
verisoara mea a ramas insarcinata cand a intrerupt tratamentul, asta pt ca nu mai avea sperante. si, s-a trezit insarcinata in 4 luni, cand nici nu se mai gandea ca ar mai fi vreo sansa. de fapt, renuntase sa mai lupte si uitase si de stres. chestia e sa te lasi de stres ca de fumat...
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie