Stres
Stresul - un obstacol zilnic
Exista momente cand iti scapa lucrurile de sub control si nu stii de ce? Simti ca nu te mai intelegi cu cei din jur? Te coplesesc problemele? Lumea iti spune ca stresul e de vina? Afla ce se ascunde in spatele stresului! Descopera simptomele lui si modalitatile practice pentru a-l combate. Raspunde stresului intr-un mod prompt conform stilului tau caracteristic.
Toata lumea este familiarizata cu stresul. Il traim zilnic in variate forme si intensitati. In doze mici, stresul, cunoscut sub numele de eustres, poate fi benefic. Aceasta forma de stres ne ajuta sa ne focalizam atentia pe problemele imediate si sa controlam perfect situatia.
In doze mari, stresul ne surpa abilitatea de a-i face fata intr-un mod pozitiv. In acest punct e foarte important sa gasesti metode productive in confruntarea cu factorii stresori. De multe ori oamenii se descriu "stresati" sau simt ca se afla "la capatul puterilor" in momentele de-o intensitate stresanta crescanda. Fiecare are stilul caracteristic de a reactiona in fata stresului. Numai tu insuti iti poti aprecia nivelul de toleranta in fata evenimentelor stresante. Cel mai util tratament anti-stres consta in prevenirea situatiilor care iti pot coplesi capacitatea de raspuns in fata stresului. Este adevarat ca acest lucru devine de multe ori imposibil, pentru ca factorii stresori pot proveni din surse externe ce nu se afla sub propriul tau control. Dar, conform proverbului "nu lasa pe maine ce poti face azi" nu strica sa fii precaut pentru mentinerea unui bun echilibru corporal si mental. Prevenirea stresului:
Metode de diminuare a stresului Chiar daca de multe ori nu esti constient de nivelul ridicat al stresului, nu trebuie sa devii prizonierul cestuia. Trebuie sa-ti asculti organismul pentru a percepe momentele cand stresul actioneaza asupra sanatatii. Iti oferim cateva metode de reducere a stresului:
Principalele cauze ale stresului Aproape orice schimbare poate produce stresul in diferite grade. Uneori, chiar si evenimentele fericite precum nasterea unui copil sau avansarea la locul de munca determina aparitia stresului. Iata unii dintre cei mai semnificativi factori stresori:
Tinand cont de activitatile ce se cer indeplinite zilnic, de multe ori pare aproape de negasit o modalitate de relaxare. Insa, este foarte necesar sa reusesti sa descoperi o portita de scapare pentru ca sanatatea ta depinde de acest lucru. Simptomele stresului Nu exista persoana care sa nu se intalneasca cu stresul de-a lungul vietii. Exista stres de scurta durata si stres de lunga durata. Evenimentele cotidiene precum pregatirea mesei sau pierderea autobuzului produc stresul de scurta durata, datorita caruia devenim ingrijorati sau anxiosi. Stresul de lunga durata este un fapt real ce mareste riscul confruntarii cu diferite probleme de sanatate, precum depresia. Discriminarea rasiala, divortul sau o boala ce pare a nu-si mai gasi leacul, sunt exemple de stres de lunga durata. Atat stresul de scurta duata, cat si cel de lunga durata au repercusiuni asupra organismului. Forme de manifestare a stresului: 1. De obicei primele forme de manifestare a stresului afecteaza nivelul emotional. Simptomele initiale cuprid urmatoarele stari: 2. Aceste forme emotionale afecteaza aparentele exterioare, manifestandu-se prin: 3. La un nivel ridicat de stres, efectele emotionale si fizice se resimt mult mai puternic prin: Cand se apeleaza la medicul specialist? Trebuie sa mergi la doctor cand nu poti identifica sursa stresului, mai ales in cazul in care simptomele de scurta durata se agraveaza, crescand in frecventa si intensitate:
Reactii in fata stresului Rolul femeii acopera simultan mai multe arii ale vietii personale si profesionale, care prin numarul mare, devin surse generatoare de stres - sotie, mama, prietena si femeie de afaceri. Unii cercetatori sunt de parere ca femeile se refugiaza in fata stresului prin doua moduri: pe de o parte prin atentia si grija acordate copiilor si, pe de alta parte, prin nevoia de a cauta si de a primi suport social. Din cauza stresului femeile au tendinta de a-si proteja excesiv copiii si de a gasi sprijin in prietenele lor.
Se presupune ca, pentru aceste reactii, glandele endocrine ar trebui invinuite. Oxitocina, unul dintre hormonii acestor glande, produce un efect de calmare in timpul perioadelor de stres. Acest hormon se elibereaza dupa nasterea copilului si se gaseste in cantitati suficient de mari in randul lauzelor; cercetarile au dovedit ca lauzele sunt mai relaxate si mai sociabile decat femeile ce nu alapteaza. Un alt hormon, estrogenul, amplifica efectele oxitocinei. In cazul barbatilor, pe perioada stresului, testosteronul cunoaste un nivel foarte ridicat. Acest lucru blocheaza efectele de relaxarea ale oxitocinei, provocand ostilitate, manie si inchidere in sine. Stresul Post-Traumatic (PTSD - Post-Traumatic Stress Disorder) Stresul post-traumatic poate fi consecinta confruntarii cu un eveniment traumatizant. Situatiile traumatizante care conditioneaza aparitia PTSD-ului includ atacuri violente precum violul sau hartuirea sexuala, dezastre naturale sau provocate de mana omului si variate accidente civile si militare.
Multe persoane ce se confrunta cu acest sindrom retraiesc experientele neplacute sub forma flashback-urilor, a amintirilor, a cosmarurilor sau a gandurilor inspaimantatoare. Aceste re-experimentari se produc mai ales in momentul expunerii in fata unor evenimente sau obiecte care au legatura cu trauma. Oamenii cu sindrom PTSD se confrunta adesea cu insomnii, depresii, anxietati, irascibilitate marita, izbucniri subite de furie sau cu sentimente de vina - mai ales in cazurile cand nu exista mai multi supravietuitori in urma traumatismelor. Multe persone care sunt expuse factorilor stresori traumatici prezinta simptome de PTSD in zilele sau saptamanile ce se succed evenimentelor generatoare de stres, insa, in timp, aceste simptome dispar. Cercetarile au demonstrate ca numai un procentaj de 30% dezvolta o forma cronica sau de lunga durata a sindromului PTSD ce persista pana la sfarsitul vietii. Exercitiu de respiratie adanca, pentru relaxare
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
14.11.2011 18:37
papa
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
25.10.2009 18:10
...
faina informatia...
26.03.2008 00:07
Stres?????
Oare am motive sa fiu stresata? E trecut de miezul noptii si caut pe net remedii pt stres... de ce? Pai imi planuiesc nunta (aproape singura), ma mut in casa noua, imi schimb si locul de munca... toate deodata si nici sanatatea nu e foarte buna... oare am motive sa fiu stresata? Hmmmm...
20.02.2008 09:40
Stresul
Ma stresez foarte repede din orice motiv!
29.01.2008 21:07
Dureri de cap
Este o problema importanta deoarece durerea nu dispare, parca ai ceva in cap tot timpul si nu poti scapa.
10.05.2007 11:44
stres
ma intereseaza de ce apar dureri de cap in timpul unei suparari in sindrom depresiv sub tratament cu rivotril,fevarin, haloperidon.Durerile apar numai la suparare si mai apare senzatia "de a urca pe pereti"
24.03.2006 16:11
stres
simt ca nu mai pot sa-mi tin in frau liniste sufleteasca din cauza tradarii sotului dupa 30 de ani de casnicie cu o pers de varsta copilului nostru ce sa fac
09.02.2006 12:57
speranta
Am retinut in mod special exercitiul de respiratie pentru relaxare. Sper sa il simt de ajutor.
19.01.2006 17:48
imi plac articolele
Tineti-o tot asa. Foarte interesante articole!
19.01.2006 17:48
stresul mileniului-3
de mii de ani,omul asa zisa creatura care sa imultit,dupa cuvantul Domnului(cresteti,inmultitiva si umpleti pamantul).a trait in diferite timpuri ,in medii diferite....!se spune ca din vechime stresul,frica ,teama,au umbrit pe om,de la Noe.in coace s-au acentuat odata cu trecerea timpului,si s-au agravat in viata noastra,ca o molima,molipsitoare de la unul la altu,din multele motive ca fiind,teama se necunoscut,a zilei de maine,cresterea copiilor stres,uni venind din familii monoparentale,grija de a fii in pace cu toata lumea,grija serviciului etc.ca dupa cum vedem lumea nu sta pe loc,inventeaza tot felul de tehnologii noi,totul compiuterizate ,tot timpul trebuie sa acumulezi informatii de ultima ora,tot timpul esti pe zdruncin,peste tot vezi oameni suparati,nervosi,repeziti,chiar si copii nu mai sunt de alta dat,iata stresul il primim secunda cu secunda,de aceea generatile de azi de maine,sunt stresati ,suparati de parca au trecut 100 de ani prin ei...Trebuie cu adevarat sa nu ramanem indiferenti,la acest punct de vedere,la nevoia semenilor nostri,caci atunci cand ne aflam aproape de ei,sa-i ajutam cum numai noi stim sa o facem.....?!
19.01.2006 17:48
minunata lume noua
am inventa stresuri noi dear joseph k ...asta am face ipotetic vorbind...pentru ca nu va exista lume fara stres chiar daca ar fi sa ne imaginam unul din universurile clonate huxleniene "brave new world" unde totul ar fi programat....inclusiv stresul...altfel s-ar defecta masinile umanizate/oamenii masinizati ....si de ce nu e mai bine sa-mi constientizez stresul si sa-mi dau seama cand sa-mi controlez nervi...o injurie concisa-n gand si totul se rezolva...in definitiv e vorba de neuronii mei... no offence to anyone....traim oricum intr-o lume nebuna...cu stres sau fara stres
Unde ajungem daca ne-am lasa prada instinctelor primare?
19.01.2006 17:48
ce facem daca ramanem fara stresuri?!
ne-am obisnuit prea mult cu stresul ca sa ne mobilizam pentru a pune piciorul in prag...stresul face parte din viata de zi cu zi...fara el am innebuni probabil....
19.01.2006 17:48
Nu fi adeptul spiritului de turma
Nimeni nu sustine ca este usor sa avem grija de sanatatea noastra. Vorba batraneasca din popor - sa-ti dea Domnul sanatate, ca-i mai buna decat toate -.
Se pot schimba lucrurile insa, daca ne dorim cu adevarat lucrul asta. De ce sa lasam viciile si lenea sa ne puna bete in roate?!?!?!
Putem avea un stil sanatos de viata chiar daca trebuie sa tinem pasul cu evenimentele din metropole care se succed cu atata repeziciune.
Este perfect adevarat, de multe ori comoditatea ne determina sa ajungem sa tratam diverse afectiuni in loc sa le prevenim.
Ar fi nemaipomenit daca am ajunge sa tratam sanatatea ca pe o prioritate, nu asa cum este obiceiul caracteristic noua de "lasa-ma sa te las".
Intrarea in UE nu presupune numai indeplinirea unor norme din sectorul economic si politic, ci si din domeniul socialului. Ce presupune lucrul acesta? Foarte simplu: eliberarea de prejudecati.
Da, sunt o persoana ce se confrunta zilnic cu factorii stresori. Ma confrunt cu multe situatii ce par sa nu se solutioneze vreodata. De ce sa nu apelez la sfatul unui psihoterapeut?! Jena, timiditatea, lenea, comentariile care se vor auzi in spatele meu nu ar trebui sa reprezinte obstacole de netrecut.
Trebuie sa invatam sa ne recunostem cat mai rapid prejudecatile si sa le depasim. Timpul nu ne asteapta la infinit. E vremea sa punem piciorul in prag!!!!!!!
19.01.2006 17:48
Foarte util
Arricolul dumneavoastra ca de altfel tot site-ul este extraordinar si recomandabil pentru cei carora le pasa de sanatatea lor.
Din pacate ritmul alert al vietii in metropola, lenea, viciile, ne impiedica sa adoptam un mod de viata mai sanatos. Totusi, cu speranta ca tot mai multi romani vor deveni constienti de (lipsa de)calitatea vietii lor, va indemn sa continuati.Felicitari pentru initiativa dumneavoastra.
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |