Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Terapii alternative

Terapia holistica

Pe timpul bunicilor nostri, oricine se plangea de probleme de sanatate ce nu puteau fi explicate din punct de vedere fiziologic, era trimis la psihiatru, cu observatia "problemele sunt numai in capul tau".
Astazi, vremurile s-au schimbat si ne indreptam tot mai mult catre formele de terapie holistica, fiind binecunoscuta legatura dintre tulburarile fizice si cele emotionale.

O boala cronica ne poate provoca depresie, dar si depresia cronica duce la aparitia bolilor fizice. Cand suntem suparati, obrajii ni se inrosesc, asa cum se intampla si in cazul unei alergii sau cand ne speriem, inima ne bate cu putere si tensiunea arteriala creste rapid.

De multe ori este greu sa facem distinctia intre simptomele rezultate in urma stresului emotional si cele datorate unor cauze organice.

Este adevarat ca traim mai mult si mai bine datorita antibioticelor, anestezicelor si tehnicilor chirurgicale, dar oamenii mor in continuare datorita cancerului, maladiei Parkinson, sindromului Alzheimer.

Multe suferinte pot fi ameliorate, evolutia bolilor poate fi incetinita, dar prea rar s-a ajuns la o vindecare completa si numeroase tratamente s-au dovedit ineficiente, ele nefacand altceva dacat sa prelungeasca agonia celui bolnav.

Studiile au demonstrat ca barbatii care si-au pierdut sotiile datorita cancerului au o rata a mortalitatii de la 2 pana la 12 ori mai ridicata decat barbatii casatoriti, de aceeasi varsta cu primii.

Astazi, se practica tot mai mult diverse tehnici de influentare a unitatii minte - corp, cum ar fi: meditatia, hipnoza, imaginatia dirijata, programarea neurolingvistica, biofeedback-ul, ayurveda, tehnicile de relaxare.

Terapia holistica difera de medicina traditionala prin urmatoarele particularitati:

  • mintea si corpul sunt considerate o singura entitate;
  • sanatatea se defineste prin starea de bine, nu prin simpla lipsa a bolii, iar principala preocupare a pacientilor trebuie sa fie prevenirea bolii, nu vindecarea ei;
  • deseori, organismul are capacitatea de a se vindeca singur, fara nici o medicatie;
  • pacientul este privit ca un intreg, nu se trateaza doar organul bolnav;
  • impactul mediului asupra organismului are o importanta majora, cu accent pe ceea ce mancam, daca fumam, cat bem, daca facem miscare, cat de fericiti suntem in ansamblu;

Nici unul din aceste aspecte nu este o descoperire a epocii moderne.
Hipocrate considera ca "este mai important sa cunosti persoana care are o boala, decat boala pe care o are persoana."

Retineti: puterea naturala de vindecare a organismului poate fi crescuta printr-o mare varietate de terapii, iar starea emotionala, mentala si spirituala a fiecaruia dintre noi, are un rol primordial in prevenirea si tratarea bolilor fizice.

Psiholog  Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  25.04.2007 18:13 
terapia holistica
un aricol superb. nu-l rata, citeste-l!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie