Terapii alternative
Tipuri corporale ayurvedice
Descoperind care este tipul dumneavoastra de corp conform principiilor ayurvedice, veti obtine informatii pretioase despre cum sa va redesteptati inteligenta launtrica a propriului trup. Veti fi capabil sa intelegeti ce alimente, activitati si medicamente va pot aduce cele mai mari beneficii. Fiecare dintre ele este un mesaj personal, pe care fiziologia dumneavoastra il interpreteaza in functie de caracteristicile unice ale mintii si corpului dumneavoastra.
Ati observat vreodata ca, intr-o zi racoroasa, anumiti oameni poarta caciuli, fulare si manusi, ca si cum ar anticipa vremea friguroasa, in timp ce alti oameni poarta tricouri cu maneca scurta? Unii oameni dupa un pranz rapid, constand intr-un hot-dog cu cartofi prajiti, sunt capabili sa munceasca eficient toata dupa-amiaza, in schimb altii au nevoie de hrana la un nivel complet diferit.
Dupa o singura ceasca de cafea, unii oameni devin irascibili, iar altii nu sunt afectati in nici un fel. Care este baza tuturor acestor variatii? Motivatia diferentelor dintre oameni nu se poate observa cu ajutorul razelor X sau la tomograf, insa este cat se poate de reala. Diferite forme, dimensiuni, personalitati si caracteristici fiziologice definesc individualitatea biochimica, iar Ayurveda a organizat aceste informatii intr-un sistem al tipurilor corporale psiho-fiziologice. De fiecare data cand are loc un eveniment mental, exista un eveniment in trup care-i corespunde. In acel punct de intalnire in care un gand devine o actiune fizica, Ayurveda defineste trei agenti dominanti. Acesti agenti poarta denumirea de doshe si reprezinta principii ale fizicii cuantice a sistemului minte-trup, principii care guverneaza fluxul inteligentei in organism. Tipul dumneavoastra de trup, ale carui caracteristici le-ati mostenit la nastere, este cel mai firesc ghid al modului in care ar trebui sa mancati, sa faceti exercitii fizice si sa luati decizii in oricare dintre aspectele vietii dumneavoastra. Cele trei doshe care influenteaza tipul de corp conform principiilor ayurvedice sunt Vata, Pitta si Kapha. Desi ele controleaza toate combinatiile infinite ale proceselor care alcatuiesc individualitatea umana, fiecare dosha este legata de un anumit element existent in natura. Doshele sunt prezente oriunde - in clima, in plante si animale si, in special, in alimente. Chiar si perioadele zilei sau anotimpurile anului au propriile lor doshe. Aceste trei elemente va relationeaza pe dumneavoastra, ca individ, cu intreaga organizare a universului. Fiecare dintre cele trei doshe are o functie fundamentala, bine definita:
Desi trupul dumneavoastra exprima o dominatie a uneia dintre cele trei doshe sau poate o combinatie a lor, fiecare celula din corp trebuie sa contina toate cele trei doshe pentru a supravietui. Aveti nevoie de Vata (miscare) pentru a respira, pentru ca sangele sa circule, pentru ca hrana sa traverseze tubul digestiv si pentru a transmite impulsuri nervoase intre creier si restul trupului. Pitta (metabolismul) va este necesar pentru a prelucra hrana, aerul si apa din intregul sistem si pentru a permite o functionare intelectuala corespunzatoare. Kapha (structura) va este de trebuinta pentru a mentine celulele la un loc si pentru a forma tesuturi de legatura. Adesea, doua doshe se combina si domina constitutia fiziologica a unui individ, iar uneori pot fi intalnite toate cele trei doshe, in proportii egale, intr-un singur sistem. Iata cateva scurte descrieri ale trasaturilor si comportamentelor ce caracterizeaza cele trei tipuri de doshe: 1. Vata In genere, indivizii Vata sunt entuziasti, plini de viata si au o imaginatie bogata. Insa emotiile lor se schimba cu repeziciune, astfel incat in perioadele de stres aceste caracteristici se pot transforma in anxietate. Ei sunt imprevizibili si mult mai nonconformisti decat indivizii Pitta sau Kapha. Deoarece se dezechilibreaza mai usor decat celelalte doshe, este important pentru indivizii Vata sa creeze stabilitate si consecventa in activitatile lor. In ceea ce priveste alimentatia, indivizii de tipul Vata ar trebui sa manance constant, la aceleasi ore ale zilei si sa se asigure ca hrana lor este variata si echilibrata. Indivizii Vata ar trebui sa evite mancarurile si bauturile reci. Accentul trebuie pus pe mancaruri consistente, cum ar fi tocanitele cu sos, painea, pastele fainoase si deserturile calde. Toate alimentele trebuie sa fie bine gatite, iar fructele si legumele crude ar trebui sa alcatuiasca doar o mica parte a unei alimentatii echilibrate pentru indivizii dominati de Vata dosha. Caracteristicile tipului Vata:
Este caracteristic pentru individul Vata:
2. Pitta Indivizii Pitta tind sa se infurie daca sunt stresati, insa au o fire intreprinzatoare si le place competitia. Au o inteligenta ascutita, iar discursul lor este coerent si precis. Indivizii Pitta tind sa manance excesiv. Orice om care are parul roscat, stralucitor si un ten rumen dovedeste o influenta putrenica a doshei Pitta, ca si cei care sunt ambitiosi, ageri, cu stiluri indraznete de exprimare, cu tendinta de a intra in controverse daca sunt contrazisi sau gelosi din fire. Daca mananca prea mult, sufera adesea de dureri de stomac sau intestinale, indigestii sau chiar ulcere. Ar trebui sa evite sa manance cand sunt furiosi sau emotionati si ar trebui sa ia masa in locuri linistite. Ei ar trebui sa evite mancarea prea condimentata sau fierbinte, iar carnea ar trebui sa fie prezenta intr-o mica proportie in alimentatia lor. Indivizilor Pitta li se potriveste o alimentatie vegetariana, iar alimentele proaspete, neprelucrate sunt excelente pentru ei. Dereglari grave ale comportamentului alimentar precum si anorexia pot fi frecvent intalnite la femei care, cel putin la prima vedere, par sa fie stapane pe viata lor. Caracteristicile tipului Pitta:
Este caracteristic pentru individul Pitta:
3. Kapha Indivizii Kapha au o constitutie solida si beneficiaza de forta fizica si rezistenta marite. Oamenii din aceasta categorie tind sa fie calmi, relaxati si se enerveaza greu. Indivizii Kapha sunt caracterizati cel mai bine de termenul relaxati. Au un somn profund si prelungit si sunt mai predispusi la obezitate decat celelalte tipuri. Au o digestie lenta si un apetit moderat. Uneori isi cauta confortul emotional in hrana, iar acest obicei le poate aduce necazuri. Inghetata, untul, laptele, deserturile copioase si alte alimente bogate in grasimi si foarte dulci ar trebui evitate de aceia la care dosha dominanta este Kapha. Trebuie, de asemenea, sa se fereasca de alimentele prajite sau uleioase, punand accentul pe mancarurile usoare si calde. Cel mai important este ca indivizii Kapha sa manance doar atunci cand le este foame, nu pentru ca este ora pranzului sau pentru ca au mancarea la indemana. De fapt, majoritatea indivizilor Kapha ar trebui sa "posteasca" o zi pe saptamana, cand ar trebui sa evite mancarurile solide si sa consume doar sucuri de fructe si lapte degresat. Caracteristicile tipului Kapha:
Este caracteristic pentru individul Kapha:
Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
21.03.2009 21:45
stiinta vietii
mi se pare foarte interesant...imi place foarte mult si chiar as vrea sa descopar mai multe despre AYURVEDA.
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |