Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dermato - venerologie
Home > Afectiuni si boli > Dermato - venerologie > Trateaza Zona Zoster

Trateaza Zona Zoster

In limbaj medical Zona Zoster se numeste Herpes Zoster. Denumirea nu vine de la herpesul care apare in zona buzelor, pe care il cunoastem cu totii, ci de la agentul care provoaca boala, virusul varicelo zosterian care face parte din familia virusurilor herpetice.

Dermato - venerologie

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.

Apelativul Zona Zoster are o povestea proprie in cultura greaca. Zona inseamna centura de femeie iar Zoster - centura de luptator. Eruptia pe piele caracteristica bolii apare  in forma de centura.


Imunitate scazuta

Virusul varicelo zosterian contactat in copilarie produce varicela. Apoi poate ramane in terminatiile nervoase toata viata, in stare latenta.
La batrani, dupa o dieta foarte stricta sau dupa un cutremur emotional, organismul are imunitatea slaba si nu mai reuseste sa controleze virusul. Acesta se va multiplica si va migra pe traiectul nervului in care era pastrat inactiv. Atunci apare eruptia inestetica si dureroasa.


Vezicule dureroase

In primele zile simti doar o jena, mancarime sau durere pe zona in care peste 3-4 zile vor aparea vezicule cu lichid. Timp de 2-3-4 saptamani ele se "regenereaza", adica apar incontinuu altele noi.
Din fericire ruperea lor nu lasa urme ca la varicela insa zona este foarte durerosa, problema care poate persista si dupa vindecarea veziculelor.
Lichidul din vezicule poate infecta pe cei din jur doar daca se afla fizic foarte aproape, fiindca virusul rezista foarte putin in atmosfera.
Din acest motiv se recomanda sa nu stai aproape de copii si batrani cand esti in timpul eruptiei. Ei au imunitatea slaba si  pot lua usor virusul.
Daca o persoana apropiata petrece mult timp cu bolnavul, recomanda-i sa mearga la medic pentru a-i prescrie o cura de anticorpi protectori.


Actioneaza rapid!

Cand observi simptomele specifice primelor zile ale bolii, foloseste cat mai repede Acyclovir. Cu cat te tratezi mai repede, cu atat mai usoara si scurta va fi perioada de eruptie.


Zona Zoster e semn rau!

In unele cazuri poti face Zona Zoster fara sa fi avut varicela in copilarie.

Indiferent de situatie, o eruptie Zona Zoster e un semnal ca ai imunitatea foarte scazuta si trebuie sa mergi cat mai repede la medic pentru a decela cauza si pentru un eventual tratament care sa-ti intareasca imunitatea.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.01.2012 19:41 
vbvjbbl
vghvhbjhbhvvvbgw whw wghrwg wggb wghw vbw3h wggw eghwg
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie