Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate publica
Home > Afectiuni si boli > Sanatate publica > Tuberculoza se trateaza gratuit

Tuberculoza se trateaza gratuit

In februarie 2004, conform sondajului facut de Mercury Research, doar 49,6% dintre persoanele cu venituri medii si mici din Bucuresti stiau ca tuberculoza se trateaza. Daca ar fi aflat ca sunt bolnavi numai 5,4 % ar fi fost de acord sa se prezinte la spital pentru un tratament.

Pentru a schimba opiniile gresite, organizatia Doctors of the World si Crucea Rosie Romana sustin din 2004 pana in prezent o campanie de informare a publicului cu datele corecte despre aceasta boala.


Sanatate publica

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.

Adevarul despre tuberculoza

Tuberculoza se trateaza in proportie de aproape 100%. Oricare dintre noi poate sa-si dea seama ca este suspect de aceasta boala si sa mearga la medic pentru confirmare.
Diagnosticul de tuberculoza nu este o rusine insuportabila cum cred multi dintre cei chestionati  fiindca bolnavul nu e vinovat de contractarea acestei boli. Singura rusine poate fi ascunderea simptomelor - daca nu te tratezi ii poti infecta pe cei din jurul tau.


Care sunt simptomele

Un numar de 600 de medici au fost instruiti sa prezinte consecintele tuberculozei intr-un limbaj accesibil pacientilor lor si sa le ofere pliante in care se explica cand ar trebui sa se ingrijoreze:

Tuse persistenta cu o durata mai mare de 15-21 zile;
Pierdere in greutate;
Oboseala;
Febra;
Transpiratii nocturne;
Dispnee (sufla greu);
Lipsa poftei de mancare;
Tuse cu sange;
Junghi toracic.

Persistenta acestor simptome mai mult de 3 saptamani ar trebui sa-ti trezeasca suspiciunea de tuberculoza. Daca medicul confirma boala, tratamentul se incepe imediat, sub supraveghere medicala.



In timpul tratamentului bolnavul nu e contagios

In timpul tratamentului care dureaza 6 luni bolnavul nu este contagios. Daca e intrerupt, consecintele pot fi mai grave decat daca nu l-ar fi inceput niciodata. Microbul devine rezistent la medicamente si bolnavul ii poate infecta pe ceilalti cand tuseste.

Bacilul tuberculozei se transmite prin tuse, stranut . Chiar si atunci cand vorbeste cel infectat elimina picaturi de saliva in aer. O alta persoana din apropiere respira aerul care contine acei microbi si astfel ajung in plamani unde pot produce imbolnavirea.
Materialele redactate de organizatori ne informeaza ca tuberculoza NU se transmite prin strangere de mana, WC si imbratisare.


Tratamentul este gratuit si pentru neasigurati

6 luni de tratament e o sarcina dificila, mai ales cand presupune mai multe medicamente care trebuie luate in fiecare zi. Insa, oriunde in Romania tratamentul este gratuit chiar si pentru persoanele neasigurate in sistemul de sanatate.

Pe langa medicamentele oferite gratuit, pacientii sunt incurajati sa manace sanatos, cu multe proteine. Alimentatia adecvata este foarte importanta in tratarea bolii. Doctors of the World si Crucea Rosie au oferit bonuri de masa in valoare de 10 lei fiecare pacientilor care urmau tratamentul sub observatia directa a unui cadru medical, pentru a-i motiva si a le oferi sansa unei alimentatii sanatoase.



Un om s-a vindecat datorita campaniei de informare

Acest ajutor s-a dovedit salvator pentru Liliana, o tanara de 17 din Bucuresti care provine dintr-o familie foarte saraca. Avand o constitutie firava, in urma cu un an ea s-a imbolnavit de tuberculoza. Stia ca are nevoie de un tratament insa mama i-a spus ca nu-si permite sa-i plateasca medicamentele.
Liliana n-a renuntat, i-a facut o vizita medicului de familie, sperand sa obtina macar cateva medicamente gratuite. Acolo, in cabinetul medicului, a aflat ca tratamentul este gratuit si ca ceilalti membri ai familiei ei beneficiaza de testari gratuite pentru a verifica daca i-a contaminat. 
Urmand tratamentul sub observatia  medicului Liliana primea  bonuri de masa cu care putea sa cumpere mancare pentru ea si pentru familie.
Parintii,speriati la inceput ca vor arunca bani pe medicamente, au reusit sa-i ofere fiicei lor o excursie la munte din banii economisiti datorita bonurilor de masa.
Ei si-au facut analizele din care a rezultat ca nu erau bolnavi de tuberculoza, multumita fiicei lor care a insistat sa se informeze si sa inceapa tratamentul la timp.



de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.11.2010 12:31 
tratament
Eu vin mai mult cu o intrebare.Nu stiu daca poate sa-mi raspunda cineva,dar intreb.Sotul meu este internat cu tuberculoza in spital in italia,intreb...cand se v-a intoarce in tara,v- beneficia de tratament gratuit neavand asigurare?Multumesc!
  31.03.2009 21:13 
sunt inca in tratament
eu sutn inca in faza tratamentului oare am sa ma vindec spuneti va rog in cat timp asa putea sa incep sa fac sport si daca chiar imi va disparea boala?
  16.12.2007 14:17 
Suspect TBC ?
Bk-ul direct a iesit negativ dar radiografia arata opacitati bazale bilaterale. Am luat tratament pentru pneumonie 10 zile apoi am facut tomografie. Medicul mi-a spus ca s-a extins (nu stiu ce anume) si ca 80% am TBC dar asteapta peste 2 luni rezultatul la BK. In acest timp nu trebuie sa iau tratament ca suspect TBC ?
  19.03.2007 16:40 
am tuberculoza ?
colegul meu a fost depistat cu tuberculoza mi-am faut radiografie in aceeasi zi si mie nu mi-a iesit nimik cum pot afla daca am luat,ce alte analize se mai fac? multumesc
  10.09.2006 19:30 
tuberculoza
sora mea a fost suspecta de tbc si nu ia spus nimeni ca efectuarea analizelor ptr confirmare din contra ia spus ca se platesc si lea platit , de ce doctorii nu spun adevarul , vor si ei spaga , este vb de centru de monitorizare a tbc din sector 2 bucuresti , este acolo o d-na doctora care vrea spaga
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie