Investigatii
Utilitatea efectuarii triplului test in sarcina
Triplul test nu este un test diagnostic. Este de dorit sa faca parte dintr-un sistem mai complex de consiliere genetica si diagnostic prenatal. Spre deosebire de un test diagnostic care poate detecta o problema, triplul test determina doar riscul femeii insarcinate de a avea un copil cu o anomalie congenitala.
Anomaliile congenitale apar cu o frecventa de 2%, cele cu defecte majore afectand 1% din nou-nascutii vii. Dintre acestea, pentru defectele de tub neural (1 caz la 1500), trisomia 21 (1 caz la 700) si trisomia 18 (1 caz la 2000 pana la 1 caz la 7000) se poate estima riscul prin efectuarea triplului test.
Determinarea riscului in trimestrul II de sarcina, completata de ecografie si urmata la nevoie de amniocenteza (extragerea de lichid amniotic din abdomenul mamei in scopul analizarii lui) are rolul de a diagnostica toate cazurile de anomalii congenitale in timp util. Dupa informarea completa a femeii insarcinate sau a cuplului despre implicatiile acestei anomalii urmeaza decizia: fie de intrerupere a sarcinii, fie (in cazul in care din diferite motive nu se doreste aceasta) pregatirea familiei pentru acceptarea unui copil malformat, cu nevoi continue de ingrijiri speciale si costisitoare. Indicatie pentru triplu test au in primul rand femeile insarcinate, care la data nasterii vor au mai mult de 35 de ani, varsta peste care creste dramatic riscul de a avea un copil cu trisomie 21. Indicatie au si femeile insarcinate cu istoric familial de malformatii congenitale, femeile care au prezentat la sarcinile anterioare copii cu malformatii congenitale. De asemenea, expunerea accidentala sau terapeutica la substante teratogene in primul trimestru de sarcina, fumatul precum si bolile dezechilibrate (diabetul zaharat insulino dependent) trebuie luata in considerare pentru recomandarea testului indiferent de varsta. Aceasta ar trebui sa fie facuta de medicul de familie sau cel mai bine de medicul obstetrician care are in urmarire gravida, interpretarea si corelarea clinica a rezultatelor urmand a fi facuta tot de acesta. Cand trebuie efectuat triplul test? Un studiu de caz realizat pe 101 gravide carora li s-a efectuat triplul test format din Alfa fetoproteina (AFP), HCG total si estriol neconjugat a demonstrat ca sensibilitatea maxima pentru triplul test este in saptamanile de sarcina 16-18, dar se poate efectua in intervalul 14-21. Pentru a oferi timp si investigatiilor complementare si, eventual, pentru luarea deciziei de intrerupere a sarcinii s-a considerat un interval optim 14-18 saptamani de sarcina. Determinarile s-au efectuat pe analizoare automate dupa cum urmeaza: Alfa fetoproteina (AFP)
Cauze de AFP crescut:
Cauze de AFP scazut:
AFP-ul singur sau in triplul test poate determina 80-90% din defectele de tub neural. HCG Este produs de sincitiotrofoblastul placentei inca de la nidarea in peretele uterin. Creste rapid in primele 8 saptamani, apoi scade aproximativ constant pina in saptamana 20, ramanand constant. Nivelul crescut de HCG pare sa fie cel mai sensibil marker pentru trisomia 21, iar nivelul scazut HCG poate sa fie asociat cu trisomia 18. Estriolul neconjugat
Nou introdusa in testare este Inhibitina A test cvadruplu (creste sensibilitatea pentru trisomii ).
Concluzii
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
16.04.2011 07:32
afp
am facut si eu afp-ul si mi-a iesit 27,9 sint insarcinata in 15 saptamani. oare e bun
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |