Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Sarcina > Sfaturi utile > Va doriti un copil dar acesta intarzie sa apara?

Va doriti un copil dar acesta intarzie sa apara?

Sa ai copii ti se pare un lucru normal, care se intampla in viata oricui, la un moment dat. Asta pana in ziua in care te hotarasti sa ai un copil al tau si observi ca nu este asa de usor cum ai crezut.
In timp ce unele cauze ala infertilitatii sunt ereditare sau se datoreaza unor probleme de sanatate care nu depind de tine, experti in reproducere spun ca exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a pastra sau a mari sansele de a avea un copil.  

"Un stil de viata sanatos nu te protejeaza neaparat de infertilitate. O viata activa, o dieta sanatoasa si sa te pastrezi sanatos sunt lucruri foarte importante. Persoanele care au probleme de sanatate sunt mai predispusi la infertilitate." previne Dr. Steven Ory de la IVF Florida Reproductive Associates.

Dr Samuel Pang directorul Centrului de Reproducere din New England, declara ca aproximativ o treime dintre problemele pacientilor sai se datoreaza femeilor si o alta treime se datoreaza problemelor legate de sperma barbatilor. Cealalta treime consta in cupluri a caror varsta le afecteaza abilitatea de a concepe, aceasta categorie fiind in crestere datorita persoanelor care isi doresc copii la o varsta foarte inaintata. Doctorii spun ca varsta este unul dintre cei mai importanti factori pe care cuplul ar trebui sa-i ia in considerare.

"Ne-am schimbat din punct de vedere sociologic dar nu si biologic," spune Dr. Richard Scott, directorul Reproductive Medicine Associates din New Jersey.

Fertilitatea unei femei incepe sa scada in jurul varstei de 27 de ani, datorita epuizarii si a imbatranirii ovulelor acesteia. Pentru femeile sub 30 de ani sansele de a ramane insarcinate sunt de 20% - 30% in orice perioada. Dupa varsta de 40 de ani, sansele scad la 5%, conform Asociatiei Americane de Fertilitate.


Barbati, atentie!

"Dar nu doar femeile trebuie sa fie atente la timp," spune Dr. Harry Fish, directorul Centrului de Reproducere Masculina la Spitalul Prezbiterian din New York.

Barbatii cu varsta peste 25 de ani sunt de doua ori mai predispusi la infertilitate decat cei sub 25 de ani. Studiile arata si ca, alaturi de femei aceeasi varsta, la barbatii peste 35 de ani sansele sa aiba copii cu deficiente cresc, datorita calitatii scazute a spermei acestora.

"Fiecare celula din corp imbatraneste. Atunci de ce crezi ca nu se intampla acelasi lucru si cu sperma?" intreaba Dr. Fish.


Stilul de viata si fertilitatea

Exceptand varsta la care ne hotaram sa avem copii, exista si alti factori legati de stilul de viata care ne care pot afecta fertilitatea atat la femei cat si la barbati. Stilul de viata este foarte important si nu doar pentru fertilitate. In primul rand, doctorii recomanda renuntarea la fumat si, daca ai probleme cu greutatea, slabitul.

Fumatul creste sansa unui avort si grabeste deterioararea ovulelor, proces ireversibil. Obiceiurile nesanatoase pot scadea semnificativ si cantitatea de sperma.

Obezitatea creaza dezechilibru hormonal, impiedicand femeile sa ovuleze normal, afectand chiar si productia de sperma. Un studiu arata ca atunci cand ambii parteneri sunt supraponderali sau obezi, acestia asteapta mai mult timp pentru a avea un copil. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare sustine ca cei care sunt cel mai mult afectati de obezitate sunt barbatii, "configuratia hormonala schimbandu-se"

Daca sarcina mult dorita intarzie sa apara, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi va recomanda sa efectuati anumite investigatii pentru a stabili daca exista probleme de natura medicala si, in cazul in care acestea nu exista sa treceti la un stil de viata cat mai sanatos. "Recomandat este ca, inainte cu un an de a  incerca sa  concepeti un copil,  ambii parteneri sa faca schimbari in stilul de viata.  Acest lucru nu este valabil doar pentru femei, pentru ca si conditia biologica a barbatului este foarte importanta. Stilul de viata este foarte important in obtinerea unei sarcini sanatoase si din acest motiv trebuie sa renuntati la tigari, alcool si sedentarism."

Studiile efectuate au aratat ca pentru barbatii care incearca sa conceapa un copil este indicat sa se fereasca de baile fierbinti. S-a demonstrat ca o expunere la umezeala fierbinte pentru 30 de minute sau mai mult, timp de cel putin 3 luni, poate pune in pericol productia de sperma si fluiditatea.

Doctorii spun ca ar trebui sa iei in calcul si posibilitatea ca unele medicamente pot fi toxice pentru sperma, iar cele impotriva depresiei pot cauza dereglarea ciclurilor menstruale.


Dieta si fertilitatea

Atentie la ce mancati. Un studiu facut de Dr. Jorge Chavarro a aratat ca femeile care consuma produse ca laptele si inghetata au mai mari sanse sa ramana insarcinate decat cele care consuma produse fara grasimi. Chavarro declara ca inca mai trebuie facute multe cercetari in acest domeniu si ca aceste schimbari trebuiesc facute temporar (Ar trebui de asemenea sa reduci numarul de calorii si de grasimi saturate).

Majoritatea doctorilor recomanda ca in dieta de zi cu zi sa consumi multe fructe si legume. Acestea iti ajuta corpul sa functioneze la maxim, lucru ce te va ajuta pe perioada conceperii si a unei eventuale sarcini.
de Alina Popescu
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  20.06.2007 01:49 
doresc un copil....
Am aproape 40 de ani si sotul are 49. Am pierdut o sarcina in 8 saptamani, in decembrie anul trecut. Am facut tot soiul de investigatii si amandoi suntem sanatosi. Ce ne recomandati? Un medic ne-a recomandat tratament hormonal (ptr mine) si daca nu merge nici asa, atunci fertlizarea in vitor... n-am vrea sa mergem chiar atat de departe... Mentionez ca am 82 kg la 1.69 inaltime si sotul are 92 de kg la 1.75 m. Multumesc.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie