Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Aspirin Plus C (comprimate efervescente)
Home > Enciclopedie > Medicamente > Aspirin Plus C (comprimate efervescente)

  inapoi


Ce sunt comprimatele efervescente Aspirin Plus C?

Un comprimat contine acid acetilsalicilic 400 mg, acid ascorbic 240 mg.
Excipienti: dihidrogenocitrat de sodiu,hidrogenocarbonat de sodiu,acid citric anhidru,carbonat de sodiu anhidru.


Pentru ce se utilizeaza?

Aspirin plus C este indicat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate slaba sau moderata, de exemplu: cefalee, algii dentare (dureri dentare), dureri faringiene, dureri menstruale, musculare si articulare, lumbalgii (dureri de spate), dureri reumatice si artritice minore.
Este indicat, de asemenea, pentru tratamentul simptomatic al durerilor si febrei din guturaiul comun si gripa.


Care sunt contraindicatiile?

Aspirin plus C nu trebuie folosit daca:
  • esti hipersensibil la componentul activ, acidul acetilsalicilic, la salicilati, un grup de substante inrudite cu acidul acetilsalicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale produsului (intoleranta la antiinflamatoare nesteroidiene/antireumatice);
  • ai ulcer gastric sau duodenal activ;
  • ai o tendinta crescuta de sangerare (diateza hemoragica);
  • ai insuficienta hepatica sau renala;
  • ai avut crize de astm bronsic dupa administrarea de salicilati sau de substante cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene;
  • ai insuficienta cardiaca severa,nestabilizata;
  • folosesti concomitent 15 mg sau mai mult, in decursul unei saptamani, de metotrexat;
  • esti in ultimul trimestru de sarcina;
  • ai fenilcetonurie.


Cum se administreaza?

Adulti: doza uzuala este de 1-2 comprimate efervescente (400-800mg acid acetilsalicilic) in priza unica, la nevoie, administrata oral; daca este necesar, administrarea se poate repeta la intervale de 4-8 ore.
A nu se depasi doza zilnica maxima  de 7 comprimate efervescente (3 g acid acetilsalicilic).
In cazul pacientilor cu tulburari ale functiilor hepatice sau renale, dozajul trebuie redus sau intervalul intre doze trebuie marit.

Copii peste 12 ani: doza uzuala este de ½ comprimat - 1 comprimat (echivalent la 200-400mg acid acetilsalicilic). Doza zilnica maxima este de 1½ -3 comprimate (echivalent la 600-1200mg acid acetilsalicilic).

Comprimatele efervescente se vor administra dupa masa, dizolvate intr-un  pahar cu apa. Nu trebuie sa iei comprimatele pe stomacul gol.
Daca ai omis o doza, administreaz-o cat mai curand posibil, fara a dubla doza: continua tratamentul asa cum a fost prezentat mai sus sau asa cum a prescris medicul.


Ce precautii trebuie luate?

Aspirin plus C nu trebuie administrat timp indelungat sau in doze mari fara recomandarea medicului sau stomatologului.

Aspirin plus C  nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor cu afectiuni virale (stari febrile) decat la recomandarea medicului atunci cand alte metode terapeutice nu au avut rezultatele dorite, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye, o boala rara, dar care ameninta viata, necesitand ingrijire medicala de urgenta.

Utilizarea Aspirin plus C necesita supraveghere medicala atenta daca:
  • ai hipersensibilitate la analgezice, antiinflamatoare sau antireumatice datorita riscului    atacurilor de astm bronsic (intoleranta la analgezice/astm indus de analgezice);
  • ai hipersensibilitate la polen sau la alti alergeni (manifestata sub forma de reactii cutanate, prurit sau urticarie), ai rinita alergica sau polipi nazali;
  • ai infectii cronice ale tractului respirator (in special daca sunt insotite de simptome ale alergiei la polen);
  • ai deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza;
  • utilizezi anticoagulante, de exemplu derivati cumarinici,heparina (cu exceptia heparinei in doza mica) in acelasi timp cu acidul acetilsalicilic;
  • suferi de astm bronsic;
  • ai afectiuni cronice sau recurente gastrice sau duodenale;
  • ai tulburari renale grave pre-existente;
  • ai functia hepatica grav afectata.

Inaintea interventiilor chirurgicale, medicul dumneavoastra sau stomatologul trebuie informati privind utilizarea Aspirin plus C .

Aspirin plus C nu trebuie administrat in doze mari, pe perioade lungi de timp, fara informarea medicului. Administrarea analgezicelor pe termen lung poate cauza cefalee care daca sunt tratate cu doze si mai mari de analgezice, pot perpetua durerile de cap.

Utilizarea curenta a analgezicelor poate conduce la leziuni renale existand riscul insuficientei renale (nefropatie analgezica). Riscul este marit atunci cand diferite analgezice sunt administrate concomitent. La doze mici, acidul acetilsalicilic reduce excretia acidului uric, ceea ce poate provoca atacuri de guta la pacientii predispusi.

Aspirin plus C  nu trebuie administrata copiilor sau adolescentilor cu afectiuni virale (stari febrile) decat la recomandarea medicului atunci cand alte metode terapeutice nu au avut rezultatele dorite. Varsaturile prelungite in asociatie cu asemenea stari ar putea fi un simptom al sindromului Reye, o boala rara, dar care ameninta viata, necesitand ingrijire medicala de urgenta.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.


Care sunt efectele secundare?

Daca in timpul perioadei de tratament cu Aspirin plus C  devii gravida trebuie sa informezi medicul. Aspirin plus C  nu trebuie utilizat in primul si al doilea trimestru de sarcina fara recomandarea medicului. Aspirin plus C nu trebuie utilizat in ultimele 3 luni de sarcina (ultimul trimestru) datorita unui risc crescut de complicatii pentru mama si pentru fat in timpul nasterii.

Mici cantitati de acid acetilsalicilic si de metaboliti se excreta in laptele matern. Deoarece, pana in prezent, dupa administrarea ocazionala la mama, nu s-au observat reactii adverse la sugar, intreruperea alaptarii nu este necesara.Totusi, in cazul utilizarii regulate sau a administrarii de doze mari, alaptarea trebuie sa fie intrerupta cat mai curand.

Nu sunt necesare precautii speciale in cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor.


Care sunt reactiile adverse?

Urmatoarele reactii adverse cuprind toate reactiile secundare raportate dupa tratamentul cu acid acetilsalicilic,  inclusiv acelea care au urmat terapiei cu doze crescute la pacientii reumatici.Valorile de incidenta a unor evenimente ce depasesc cazuri izolate sunt bazate pe utilizare pe termen redus a unor
doze zilnice ce nu depasesc 3 g de acid acetilsalicilic (echivalent cu 7 comprimate efervescente).

Foarte rar se pot inregistra tulburari gastro-intestinale cum sunt durerile de stomac, greata, varsaturi, senzatie de arsuri sau se pot raporta valori hepatice crescute.

Rar se pot inregistra dureri de cap, ameteli, tulburari de auz  (tinitusul poate fi un simptom de supradozare); respiratie dificila, reactii cutanate severe (pana la eritem exudativ multiform), posibil cu o scadere a tensiunii, edem facial, edemul limbii si angioedem, in special la astmatici; sau microhemoragii intestinale care in cazuri foarte pot duce la anemie cu deficit de fier.

Daca apar "scaune negre" sau sange in varsaturi  (simptome ale unei hemoragii stomacale), trebuie imediat consultat medicul. Hemoragiile gastro-intestinale pot duce la perforatie in cazuri foarte rare.

Mai pot fi semnalate sangerari, de exemplu epistaxis, sau sangerari ale gingiilor, posibil cu prelungirea timpului de sangerare. Efectul poate persista timp de 4-8 zile dupa utilizare.
Ocazional au fost inregistrate si reactii dormice.
La primele semen de sensibilitate este recomandat sa incetati utilizarea acestor comprimate.


Ce alte remarci speciale ar trebui facute?

Aspirin plus C creste:
  • riscul hemoragic in cazul utilizarii concomitente cu trombolitice sau alte antiplachetare, de exemplu ticlopidina;
  • efectul anticoagulantelor (de exemplu,derivati cumarinici si heparina);
  • riscul hemoragiilor gastrointestinale daca se administreaza concomitent cu medicamente care contin corticosteroizi (cu exceptia produselor care se aplica topic sau terapiei cortizonice de substitutie in maladia Addison) sau cu alcoolul;
  • efectul sulfonilureicelor (sulfamide antidiabetice) si al medicamentelor care reduc valoarea glucozei sanguine;
  • efectul metotrexatului;
  • concentratiile plasmatice ale digoxinei, barbituricelor si litiului;
  • efectele unui grup specific de analgezice, antiinflamatoare si antireumatice (analgezice nesteroidiene) si antireumatice, in general (la doze de 3g acid acetilsalicilic,echivalent la 7 comprimate pe zi si mai mult);
  • efectul anumitor antibiotice (sulfamide si combinatii sulfonamidice, de exemplu metoxazol, trimetoprim) si combinatiilor lor;
  • toxicitatea acidului valproic;
  • efectul triiodotironinei, un medicament pentru tratarea hipotiroidiei.


Aspirin plus C scade actiunea:
  • anumitor medicamente care cresc excretia urinei (antagonisti aldosteronici,de exemplu, spironolactona  si canrenoatul, diuretice de ansa, de exemplu, furosemida) in cazul unor doze de acid acetilsalicilic de 3g, echivalent cu 7 comprimate zilnic sau mai mult;
  • medicamentelor care scad tensiunea arteriala (la doze de 3g de acid acetilsalicilic, echivalent cu 7 comprimate zilnic si mai mult);
  • antigutoaselor care favorizeaza excretia acidului uric (probenecid,  sulfinpirazona, enzpromarona).


De aceea, pacientii nu trebuie sa utilizeze Aspirin plus C in asociere cu nici unul dintre medicamentele  mentionate mai sus decat daca medicul recomanda acest lucru.
A nu se consuma alcool in timpul tratamentului cu aceste comprimate.


Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

Bayer Consumer Care AG
 
Acest medicament se elibereaza fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie