Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Acupunctura - o stiinta veche cu efecte noi
Home > Enciclopedie > Sanatatea de la A la Z > Acupunctura - o stiinta veche cu efecte noi

  inapoi

Acupunctura - o stiinta veche cu efecte noi

Acupunctura, considerata a fi una din cele mai vechi metode de tratament a diferitelor afectiuni umane, a fost folosita pentru prima data de catre vechii asiatici.

In Statele Unite ale Americii, tratamentul prin acupunctura a fost introdus in anii '70 si promovat in mass-media, iar de atunci, peste cinci milioane de persoane au apelat la aceasta procedura.  

Princiipile vechilor popoare asiatice referitoare la acupunctura sunt complet diferite de cele promovate si sustinute astazi de catre cercetatorii din Occident. Astfel, practicantii asiatici considerau ca mecanismul de actiune al acupuncturii se bazeaza pe existenta energiei Qi in corpul uman, iar dezechilibrul energetic conduce la dezvoltarea  unor maladii organice.

In conceptia asiaticilor, reechilibrarea energiei in organism si, implicit, vindecarea, constituie rezultatul actiunii  unor ace introduse in piele, in anumite puncte anatomice specifice tipului de afectiune.

Pe de alta parte, cercetatorii moderni nu recunosc existenta conceptului Qi si considera ca acupunctura stimuleaza terminatiile sistemului nervos, care transmit semnale chimice catre musculatura, creier si coloana vertebrala.

Primele studii in domeniu au evidentiat faptul ca, pe langa ameliorarea suferintei fizice, acupunctura accelereaza procesul de transmitere a semnalelor electro-magnetice in organism, ceea ce are ca efect eliberarea de catre corpul uman a unor componente chimice cu efect calmant.

Institutul National al Sanatatii a admis, in 1997, eficacitatea acupuncturii, recomandand, totodata, aprofundarea cercetarilor in domeniu. Astfel, acupunctura a fost recunoscuta oficial ca una dintre metodele de tratament ale medicinei moderne.

Acupunctura nu constituie, insa, un remediu universal valabil. Spre exemplu, un studiu realizat in anul 2001 a demonstrat ca procedura nu da nici un rezultat in tratamentul dependentei de cocaina, ajungandu-se la concluzia ca singurul rezultat in acest caz este unul similar efectului placebo.

In prezent, Institutul National al Sanatatii realizeaza o serie de cercetari menite sa stabileasca efectul tratamentului prin acupunctura in diverse afectiuni, atat unele de natura organica, precum hipertensiunea arteriala si alte afectiuni cardiovasculare, cat si unele de natura psihica, de exemplu depresia.

Parerea specialistului

Doctorul Constantin Tutu, specialist in acupunctura si fitoterapie, afirma ca, in ultima vreme, un numar tot mai mare de pacienti opteaza pentru tratament prin acupunctura, inclusiv tineri cu varsta cuprinsa intre 25-30 de ani. Aceasta metoda de tratament este folosita cu succes in cazul a numeroase afectiuni, cum ar fi hepatita, noduli tiroidieni, sani fibrochistici si chiar cancerul mamar.

"Tumorile maligne ale sanului se pot vindeca prin acupunctura, cu conditia sa nu se fi format deja metastaze", ne spune doctorul Tutu. Fireste, unii pacienti manifesta o anumita retinere fata de acest tip de tratament, dar, dupa prima sedinta, acestia se elibereaza de anxietate.

Informatii utile
- volumul "Acupunctura fara secrete", aparut in luna iunie 2005. Autor: dr. Marius Theodor Caba, ed. Arhip Art. Pret: 150.000 lei (15 lei noi).
- web: http://acupunctura.tripod.com/despre_noi.html
- cabinet: dr. Ionescu Razvan si Ioana. Adresa cabinet: Calea Victoriei 200, Bucuresti (vis-a-vis de Muzeul "George Enescu"). Telefon: 021-6502286.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie