Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Anevrism

  inapoi

Anevrism

Cand peretele unui vas de sange slabeste pe o portiune, indiferent de motiv, zona respectiva se poate dilata si proemina in afara. "Umflatura" a fost denumita anevrism.

Anevrismul poate fi mortal

Daca nu e tratat, anevrismul se poate rupe, cauzand hemoragii interne de dimensiuni proportionale cu marimea lui.

In imaginea din stanga este desenat un anevrism al arterei aorte, cea mai mare artera din corp care coboara de la inima prin torace si abdomen. Pentru o persoana cu un astfel de anevrism sansele de supravietuire, cand acesta se rupe, sunt mai mici de 20%.

 

Ai anevrism dar nu-ti dai seama


O diltatie de dimensiunile celei din imagine produce durere de spate si de multe ori doar atat. E greu de depistat, de aceea persoanele predispuse - cu ateroscleroza, hipertensiune, anevrisme in familie, etc - trebuie sa verifice periodic orice semn care poate anunta aparitia unui anevrism. De multe ori anevrismul nu e depistat decat post-mortem.

 

Poate aparea post infarct


O alta localizare foarte periculoasa a unui anevrism este creierul. Hemoragia cerebrala produsa de ruptura unui anevrism din aceasta zona poate lasa sechele grave, paralizii sau tulburari neuropsihice.

In urma unui infarct pe vasele care hranesc inima se poate forma un anevrism, de obicei in ventriculul stang, de aceea stilul de viata trebuie supravegheat cu mai multa atentie decat inainte de incident.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie