Incepe: brusc simti o slabiciune, camera se invarte in jurul tau, te invaluie o transpiratie rece si in cateva secunde nu mai ai nici un control asupra corpului tau. Chiar daca ti se intampla tie sau celui din fata ta, una din senzatiile pe care le traiesti e aceeasi: neputinta.
Cum procedam
Multi cauta ceva dulce in buzunar pentru cel care da semne de lesin sau il ajuta sa se aseze. Manevre corecte, "to do", care rezolva situatia cateodata, insa in majoritatea cazurilor sunt insuficiente. Ca sa stim cum sa (ne) ajutam e util sa intelegem ca starea de lesin e produsa de scaderea fluxului sanguin din creier. Cunoscand mecanismul e usor sa realizam ca persoana trebuie sa fie intinsa cat mai repede cu capul in jos pentru ca sangele sa-si reia circulatia, sa fie rotita cu capul in laterala pentru a nu-si inghiti limba, sa i se aplice un prosop ud pe frunte si, daca e frig, sa fie invelita pentru a nu-i scadea temperatura corpului. In situatii de criza organismul nu mai are resurse pentru a face fata frigului si altor agresori...
Ce sa nu facem
... cum ar fi palmele pe care in disperare de cauza le dam ca sa facem ceva, orice, si sunt cea mai intalnita greseala. Nu ajuta cu nimic, din contra, pot face rau. La fel si a incerca sa turnam persoanei deja lesinate o bautura dulce pe gat. Evident, ea nu mai poate inghiti corect in acel moment, plus ca organismul nu foloseste digestia pentru a-si reveni la starea constienta.
E necesar sa consulti doctorul?
Daca starea de lesin apare rar, dupa ce n-ai mancat pana la ora 4 dupa-amiaza sau cand in fata ta se produce un accident de masina, nu e nevoie sa mergi la doctor. Consultatia se impune cand lesinurile devin dese, fiindca poti descoperi o boala cardiovasculara, o problema neurologica sau de metabolism intr-o faza incipienta, deci tratabila. Daca iei deja medicatie, in special antihipertensiva, e foarte probabil sa fie schimbata dupa ce vei povesti doctorului despre aceste lesinuri.
de Ada Tudor