Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Sughitul

  inapoi

Sughitul

Problema minora dar foarte sacaitoare care se incapataneaza sa apara in spatii publice - la masa de afaceri, la prima intalnire, cateodata in timpul piesei de teatru, in special atunci cand nu se joaca intr-o cafenea. In fond nu-i asa mare lucru, toata lumea sughite... nu? Atunci de ce colegii de serviciu rad putin ironic si de ce tu te simti stingher? Se pare ca nevinovatul sughit e una din acele manifestari ale corpului tau care stau in balans pe granita integrarii sociale - chiar daca este blamat in Codul bunelor maniere, el nu se supune si singurul mod de a-l accepta e sa fie tratat ca un capriciu oarecum simpatic al organismului nostru.


Remediul eficace


Totusi, lupta continua si New England Journal of Medicine afirma ca a invins 19 sughituri din 20 cu o incredibila arma: o singura lingurita de zahar inghitita dupa ce incepe, obraznic, atacul. Mai mult, solutia a avut efect la persoane care se confruntau cu aceasta problema de mai mult de 6 saptamani, cand batalia parea pierduta definitiv. In concluzie, merita incercat. 


 Leacuri din folclor

Pana la solutia definitiva, omenirea a probat alte arme nedemne de statutul ei evolutiv - sa-si traga limba in afara impingand-o in acelasi timp spre gat, sa lase capul pe spate tinandu-se cu doua degete de nas pana numara la 10 dupa care sa bea imediat un pahar cu apa. Ce sa-i faci, sughitul te trage in spate.

Desi s-ar putea ca manevrele enumerate sa fie mai jenante decat sughitul in sine, putem incerca sa respiram intr-o punga de hartie, sa inghitim gheata sfaramata, sa ne masam cerul gurii cu o bucata de vata, sa mancam paine incet, poate-poate dispare.

Calea veche, un pahar de apa baut in timp cat mai scurt sau tinutul respiratiei, ramane valabila dar daca nu mai functioneaza putem apela la remediul eficient, lingurita de zahar.

A, o alta veche manevra, sperietura, este prea agresiva pentru timpurile noastre. Nimeni nu-si doreste sa inlocuiasca un rau mic cu altul mai mare.


Cum se produce

Sughitul este de fapt un spasm al muschiului diafragm, muschi care participa si la respiratie. De aceea este afectat de modificarile in respiratie si, fiindca prin diafragm trece esofagul inainte de jonctiunea cu stomacul, miscarile lui sunt influentate de ingestia de alimente sau lichide.


Avem nevoie de doctor?

Cand sughitul se repeta sau dureaza foarte mult, ne putem gandi la o afectiune a stomacului, sau chiar, la cei cu inima bolnava, poate fi singurul indiciu al unui infarct. In aceste cazuri se impune consultul medical.

 

de Ada Tudor


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie