Iti oferim un ghid al tulburarilor de ritm cardiac pe care le intalnesti frecvent. Fibrilatie sau tahicardie sunt notuni folosite dar nu indeajuns explicate pe intelesul tuturor. Afla cauzele, cand si cum apar, cum sa le depistezi si cum sa te protejezi de disfunctiile cardiace.
Citeste aici despre Fibrilatie. Bradicardie, Extrasistole,
Accelerarea batailor inimii pana la 100 sau 160 pe minut este cunoscuta sub numele de tahicardie.
Ce simti cand ai tahicardie
Poti avea palpitatii ca atunci cand bei multa cafea sau doar o jena in zona inimii.
Daca sunt foarte accentuate, unele persoane iau Propranolol sau un sedativ usor ca sa dispara.
Inainte de a lua medicamente, poti incerca sa-ti apesi usor carotida imediat sub mandibula, metoda prin care stimulezi nervul vag si poti scadea frecventa batailor.
Daca suferi de anemie sau hipertiroidie ori esti o persoana emotiva sau bei multa cafea s-ar putea sa apara palpitatiile la un moment dat.
Tahicardia extrema
Cand bataile inimii ajung la o frecventa de 150-220 pe minut inseamna ca tahicardia a devenit paroxistica.
Apare brusc atunci cand ai emotii sau o indigestie dar si la persoanele cu cardiopatie ischemica, stenoza mitrala sau alte boli de inima.
Palpitatiile sunt mai puternice decat in tahicardia obisnuita si insotite de greata, varsaturi, chiar lesin.
Cea mai grava - tahicardia ventriculara
Tahicardiile pornite dintr-un stimul electric localizat deasupra ventriculului, numite supraventriculare, nu sunt la fel de periculoase ca acelea declansate dintr-un stimul ventricular.
Tahicardiile ventriculare apar foarte rar la oamenii sanatosi. Sunt asociate mai degraba cardiopatiei ischemice grave sau infarctelor miocardice. Simptomele sunt aceleasi ca la tahicardia supraventriculara insa mai puternice, dureaza de la cateva minute la cateva zile, dupa care se opresc brusc si sunt urmate de nevoia de a urina.
Sa renunt la cafea?
Daca suferi de tahicardie trebuie sa-ti faci o electrocardiograma si sa discuti cu medicul cardiolog pentru a depista localizarea si cauza. Afland rezultatele vei sti daca e nevoie sa renunti la cafea, tigari sau alcool sau trebuie sa urmezi un tratament medical ca sa nu dezvolti o boala grava.
de Ada Tudor