Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 

Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"

E 154 - Brun FK

Efectele adverse ale E-urilor sunt potentate de cantitatea si regularitatea cu care obisnuim sa consumam produsele alimentare in care sunt introduse. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "periculoase" se numara: tumorile si cancerul. Face parte din categoria "E-uri periculoase".
Euri inofensive: E 100 (Curcumina), E 101 (Riboflavina), E 1103 (Invertaza), E 1105 (Lizozim), E 140 (Clorofile, verde natural), E 141 (Complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinel), E 153 (Carbune vegetal), E 160c (Extract de ardei rosu, capsantina), E 160d (Lycope, Rubixantina), E 162 (Rosu sfecla, betanina), E 163 (Antocianine), E 170 (Carbonat de calciu), E 260 (Acid acetic), E 261 (Acetat de potasiu), E 262 (Acetat de sodiu), E 263 (Acetat de calciu), E 270 (Acid lactic), E 290 (Dioxid de carbon, acid carbonic), E 296 (Acid malic), E 297 (Acid fumaric), E 300 (Acid ascorbic), E 301 (Ascorbat de sodiu), E 302 (Ascorbat de calciu), E 304 (Palmitat de ascorbil, Stearat de ascorbil), E 306 (Tocoferoli), E 307 (Alfa-tocoferol), E 308 (Gamma-tocoferol), E 309 (Delta-tocoferol), E 322 (Lecitina), E 325 (Lactat de sodiu), E 326 (Lactat de potasiu), E 327 (Lactat de calciu), E 331 (Citrati), E 334 (Acid L-tartric), E 335 (Tartrat), E 336 (Tartrati de potasiu), E 337 (Tartrat dublu de sodiu si potasiu), E 350 (Malati de sodiu), E 351 (Malat de potasiu), E 352 (Malati de calciu), E 414 (Guma de acacia, Guma arabica), E 422 (Glicerina), E 440 (Pectine), E 459 (Beta-ciclodextrina), E 460 (Celuloza), E 469 (Carboximetil celuloza hidrolizata enzimatic), E 471 (Mono- si digliceride ale acizilor grasi), E 472 (Esteri), E 481 (Stearoil-2-lactilat de sodiu), E 482 (Stearoil-2-lactilat de calciu), E 500 (Carbonati de sodiu), E 501 (Carbonati de potasiu), E 503 (Carbonati de amoniu), E 504 (Carbonati de magneziu), E 507 (Acid clorhidric), E 508 (Clorura de potasiu), E 509 (Clorura de calciu), E 511 (Clorura de magneziu), E 526 (Hidroxid de calciu, var stins), E 529 (Oxid de calciu, var), E 552 (Silicat de calciu), E 553a (Silicat si trisilicat de magneziu), E 558 (Bentonita), E 570 (Acizi grasi), E 640 (Glicina si sarea de sodiu), E 901 (Ceara de albine), E 902 (Ceara de Candelilla), E 903 (Ceara Carnauba), E 920 (L-cisteina), E 938 (Argon), E 939 (Heliu), E 941 (Azot), E 957 (Taumatina), E 959 (Neohesperidina dihidrocalcon DC),
Atentie. Daca ai gasit un produs care nu respecta normele UE, pastreaza produsul cu bonul de cumparare si adreseaza-te Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), str. Negustori nr. 1B, sector 2, Bucuresti, cod postal 023951;
Telefon: 021-3157875; Telverde: 0800.826.787
E-mail: office@ansv.ro

Categorii de aditivi alimentari

  • 1. Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare;
  • 2. Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si;
  • 3. Conservanti: substante care prelungesc durata pastrare a produselor alimentare;
  • 4. Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de oxidare;
  • 5. Substantele suport: adaugate in scopuri nutritionale sau fiziologice;
  • 6. Acidifianti: maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
  • 7. Corectori de aciditate: modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea;
  • 8. Agenti antiaglomeranti: reduc tendinta particulelor individuale de a adera una la alta
  • 9. Antispumanti: sunt substante care previn sau reduc formarea spumei;
  • 10.Agenti de incarcare: cresc volumul fara a modifica valoarea energetica;
  • 11. Emulsifianti: asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
  • 12. Saruri de topire: determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
  • 13. Agenti de intarire: refac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor;
  • 14. Potentatori de aroma: amelioreaza gustul si/sau mirosul existent;
  • 15. Agenti de spumare: fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase;
  • 16. Agenti gelatinizanti: dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
  • 17. Agenti de glazurare: confera un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
  • 18. Agenti de umezire: impiedica uscarea produselor alimentare;
  • 19. Amidonul modificat: obtinut prin tratamente chimice din amidon comestibil;
  • 20. Gaze de ambalare: sunt gazele introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
  • 21. Agenti de propulsare: sunt gazele care scot un produs alimentar dintr-un container;
  • 22. Agenti de afanare: elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
  • 23. Agenti de sechestrare: formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
  • 24. Stabilizatori: mentin starea fizico-chimica a produsului alimentar;
  • 25. Agenti de ingrosare: cresc vascozitatea unui produs alimentar;
  • 26. Agenti de tratare a fainii: se adauga pentru a imbunatati calitatile panificabile.

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie